IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игра на нерви след телефонния разговор между Обама и Путин

Поредният кръг санкции ще зависи много от резултата от срещата в Женева в четвъртък

11:37 | 15.04.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	Проруски активисти са окупирали административна сграда в Харков. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проруски активисти са окупирали административна сграда в Харков. Снимка: Ройтерс

С концентрирана власт Съединените американски щати се опитват да принудят Русия да не се намесва във все по-нестабилната източна част на Украйна. В телефонен разговор американският президент Барак Обама заяви на руския си колега Владимир Путин, че намирането на дипломатическо решение на кризата все още е възможно. Същевременно Обама предупреди Русия да не засилва допълнително напрежението.

Разговорът е бил по инициатива на американския президент, като така двамата лидери са говорили лично един с друг за първи път от анексирането на Кримския полуостров от страна на Русия на 28 март, пише Wall Street Journal.

Според Белия дом Обама е отправил искане към Путин да призове проруските сили в източната част на Украйна да предадат оръжието си. „Всички нередовни войски в страната трябва да предадат оръжието си“, е подчертал американският президент. Путин трябва „да използва влиянието си върху въоръжените проруски групи, за да ги убеди да напуснат окупираните от тях сгради".

Високопоставен правителствен представител е заявил, че в разговора Обама ясно е дал да се разбере, че все още е възможно дипломатическо решение. Но все пак е добавил, че поведението на Русия не съответства на обещанията ѝ.

В телефонния разговор обаче Обама и Путин изглежда повече са лавирали между различията си, отколкото да са водили дискусия, насочена към намирането на решение.

Кремъл също обяви изказванията на Путин в телефонния разговор. Според Москва руският държавен глава е отхвърлил обвиненията на САЩ, че Русия е намесена в конфликта в съседната страна. Това са "спекулации въз основа на неоснователни информации". Путин е помолил Обама да направи всичко, за да се предотврати използването на насилие и кръвопролития в Украйна. Той е призовал за подновяване на преговорите, в които да участват основните политически играчи и представители от регионите.

САЩ и други западни страни обвиняват Русия, че разполага войски в източната част на Украйна по същия начин, както е станало и при намесата в Крим, за да се подготви за отделяне на региона.

Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Мое Станишев да извади някой запис, той ги вади всякакви :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 7
abdul
преди 10 години
Тва ясно, на какъв обаче са си приказвали. Пише, че е било лично. Сигурно на някакъв развален англо-руски. А ти ко питаш волен (също известен ***), сигурно и на развален български са си приказвали..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Едните са взели английския от англичаните, другите са направили руския по българския тей, че и двамата са в нарушение хехе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 0
V.At.
преди 10 години
При този спор между "рубладжии" и "доларджии" не знам защо се сетих за един стар виц, който ще преразкажа със свои думи.Събрал Господ Обама, Путин и китайския президент и им казал, че ще им изпълни по едно желание. Първо Путин казва - Искам да изчезнат веднъж за винаги тези гнусни американци.Готово, казва Господ и САЩ изчезват.Обама казва - Искам да изчезне Русия - тази империя на злото.Готово, казва Господ и Русия изчезва.А ти? обръща се към китайския президент.- Ами мисля, че при така създалата се международна обстановка бих искал да поръчам по едно кафе.Не знам защо по-скоро ми е тъжно от този виц, може би защото не звучи като виц, а като реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 9
abdul
преди 10 години
Езика на който са си говорили искам да знам. Обама на руски или *** на английски. Рубли'с, някакви предложения да имате ? Дали обонго знае руски, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 8
abdul
преди 10 години
Къде си бее, доц. Серафиме :-) мен пък такива като тебе много ме разсмиват. Гордите путници не ги чака нищо добро и това ще го разбереш още в този живот.Покетл, оскаш ли да се обзаложим така като си толкова сигурен ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 7
serafima
преди 10 години
До melon и тащива като него. Щом като включваш понятие *** (каквото и да влагаш в него), ти си вероятно доларджия. Както е присъщо на писачи като тебе - няма аргументи и мислене - има епитети и заклинания.Защото трябва образование и познания, за да се вземе мнение. Радва ме това, че такива като тебе не са много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
А може би си *** ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 21 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Къв социализъм в Русия бе?! Тук и русофилите и русофобите май още живеят във времето на СССР. Може би Путин е комунист, защото не харесва амбреажите и не им дава да се веят байрака и да се женят? То тогава и аз съм комунист хехе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 6
abdul
преди 10 години
Питай zaw12929 от къде си взима, може да ти ареса..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още