IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ България няма съмнения, че ще запази лицензите си

Одитният доклад на ДКЕВР още не е готов, но представените досега протоколи не показват съществени нарушения

13:51 | 15.04.14 г. 3
ЧЕЗ България няма съмнения, че ще запази лицензите си

ЧЕЗ България няма абсолютно никакви притеснения, че може да загуби лицензите си за разпределение и за снабдяване с енергия. Дружеството вече е получило 127 констативни протокола за нарушения от одита, започнал в началото на годината. Проверката обхваща периода от юли 2008 г. до края на ноември 2013 г. Те обаче не са съществени, заявиха от компанията по време на семинар.

Нарушенията например са за външния вид на трафопостовете, липса на крушки и неподрязване на тревата. Те са несъществени за качеството на услугата и няма щета за клиентите, обясни Стефан Апостолов, директор на ЧЕЗ Разпределение.

Той призна, че от 32 проверки на качеството на предоставяното електричество половината са установили нередности по различни показатели. Проверките обаче са били правени във вилни зони или махали, където има нужда от много нови инвестиции, допълни Апостолов.

На базата на тези заключения, макар и докладът още да не е готов, от дружеството са убедени, че ще запазят лиценза си за разпределение. Що се отнася до лиценза за пренос, заплашен заради споровете с НЕК за задържани средства, регионалният мениджър на ЧЕЗ България Петър Докладал обясни, че преговорите с държавната компания продължават.

"Готови сме на компромис в името на клиентите", категоричен беше той и допълни, че дружеството плаща своите задължения навреме. 

Припомняме, че преди седмица от чешкото дружество съобщиха за начало на дебати с НЕК по отношение на задържани средства за изкупуване на зелена енергия. Ден по-късно зам.-министърът на икономиката и енергетика Иван Айолов препоръча останалите дружества да "се поучат", защото именно със дискусии се решават търговски спорове.

Докладал посочи, че е време енергетиката да бъде деполитизирана, да има диалогичност и чуваемост между експертите, бизнеса и политиците. "От силното напрежение в системата през последните две години никой не печели, губят само потребителите", допълни още той.

Според него фактите показват, че участието в приватизацията на електроразпределителните дружества през 2004 година е било правилно решение за CEZ. Въпреки сътресенията от последните месеци финансовото състояние на дружеството е стабилно. "Ние сме бяла компания, която е листната в София, Прага и Варшава. Отчетите ни са регулярни и публични", заяви регионалният мениджър и допълни, че целта на CEZ, идвайки в България, е била да пренесе позитивния опит от Централна Европа по отношение на управлението на енергийните дружества.

От ЧЕЗ допълниха, че днес е приключила и проверката на АДФИ. От 30 проверени обществени поръчки има само 4 установени нарушения, които обаче са технически - неуведомяване на Агенцията за обществени поръчки за сключени договори, например.

Всичко за спора НЕК и ЕРП-тата може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
kane
преди 10 години
ВЪН ФАШИСТИТЕ ОТ РОДИНАТА МИ ВЪН, ВЪН, ВЪН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
И по една две от любовниците на Доган и Местан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Естествено, тана лита там работят роднините на Станишевhttp://iconomicabg.blogspot.com/p/blog-page_2.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още