IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ "Варна" затваря в края на годината

Най-рано през 2017 година дружеството ще има три модерни блока, щадящи околната среда

16:02 | 15.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ТЕЦ "Варна" затваря в края на годината

ТЕЦ "Варна" ще трябва да спре работа в края на годината, когато изтича комплексното разрешително на дружеството за работа без екологизиране. От средата на миналата година топлофикационното дружество е започнало процедурата за избор на изпълнител за мерките, които ще доведат до щадяща околната среда дейност. В момента текат преговорите с избрания изпълнител, който е консорциум изцяло от български фирми.

Това обясни директорът на централата Минчо Минчев по време на семинар, организиран от ЧЕЗ България. Според него договорени са техническите параметри, но изграждането на екоинфраструктурата ще отнеме най-малко 29 месеца. Това означава, че най-рано през 2017 година в ТЕЦ "Варна" ще има три модерни блока, които ще могат да работят до 2030 година, според процедурата, започната от дружеството.

Забавянето на процеса по модернизация Минчев обясни с финансовата криза, свила потреблението на електричество, и объркала бизнес плановете на дружествата.

Инвестицията за модернизацията на дружеството е 120 млн. евро, като самите инсталации ще струват 68 млн. евро. От ЧЕЗ България са готови да вложат изцяло свои средства за това, но искат държавни гаранции за инвестициите. Досега всяка голяма инвестиция в енергеткита е извършвана с държавен ангажимент, категоричен беше Минчев.

Той коментира още плановете на правителството за увеличаването на енергийните мощности. Според него идеята на държавата да изгради още два блока в държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" ще струват най-малко 440 млн. евро, които няма как да не бъдат платени от потребителите. Още повече, че тези мощности ще бъдат изградени в един от най-замърсените региони в страната - Старозагорска област.

От ТЕЦ "Варна" обясниха, че са поискали увеличение на цената за разполагаемост до 28 лева за мегаватчас за новия ценови период.  В момента цената на дружеството за поддържане на студен резерв е 8,69 лева за мегаватчас. За настоящия ценови период от дружеството са поискали 14 лева, но това искане не е било удовлетворено.

Иванка Диловска, ръководител на Института по енергиен мениджмънт, коментира, че цената за разполагаемост на ТЕЦ "Варна" е най-ниска - на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" е 22 лева за мегаватчас, а на АЕЦ "Козлодуй" - 25 лева за мегаватчас. Тя беще категорична, че централата е важна за енергийната система, защото е баланс на ВЕИ-мощностите и по-специално за вятърните паркове.

ТЕЦ "Варна" не продава енергия на свободния пазар, стана ясно още по време на семинара. Минчев коментира и цената на въглищата, за която синдикатите обявиха, че е много висока. Според представителите на централата са били сравнявани несравняеми неща, а освен това търговете се наблюдават от представители на ДКЕВР, което гарантира прозрачността на процедурата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
БАМ! - 1200 MW надолу.Честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още