IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се ускори до 1,7% през март

Въпреки изненадващия възходящ тренд структурната инфлационна среда остава слаба, коментира икономист

16:36 | 15.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в САЩ се ускори до 1,7% през март

Инфлацията в САЩ се е ускорила над очаквания през март, показаха последните данни на щатското Бюро за трудова статистика, цитирани от WBP Online.

Базисната потребителска инфлация в Съединените щати е 1,7% на годишна база през третия месец на 2014 г. За сравнение, през февруари бе отчетено покачване от 1,6 на сто. Такива бяха очакванията и за март.

Измерена на месечна база, базисната инфлация е 0,2%. Анализаторите предвиждаха цените да останат без изменение спрямо февруари.

Базисната инфлация е основният измерител на движенията на потребителските цени в първата по сила икономиката в света. Индикаторът изключва пазарните стойности на храните и енергийните продукти, което осигурява на трейдърите и икономистите по-ясна представа за състоянието на икономическия цикъл.

"Въпреки изненадващия възходящ тренд през март структурната инфлационна среда остава много слаба, което води до повишаване на нивото на неизползван капацитет в американската икономика", отбеляза след представянето на доклада Милън Мълрейн, икономист от TD Securities.

Федералният резерв на САЩ си постави за цел достигане на годишна инфлация от 2,5% преди да потвърди окончателно, че икономиката се е възстановила напълно след кризата. Движението на индекса на потребителските цени е обвързано и с бъдещето на монетарната политика на институцията, която обяви намерението си да повиши в подходящ момент лихвените ставки.

Във фокуса на инвеститорите през тази седмица ще бъде председателят на американската централна банка Джанет Йелън, която ще направи две последователни изявления в Атланта, щата Джорджия, и в Ню Йорк. Очаква се тя да коментира и последните данни за инфлацията и да даде известни сигнали за бъдещето на щатската парична политика.

Още икономически и пазарни новини от САЩ вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 10 години
те парите не са "евтини" за хората, а за фашистите и организациите им...Ако няма в САЩ инфлация, няма да има САЩ след....25г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
Мислех че лихвите в С А Щ ще почнат да се покачват в края на третото тримесечие но ако инфлацията нараства със същите темпове това ще се случи още през лятото Май сме близо до края на евтините пари и слабия долар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още