IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганев: Икономиката ни показва слабост, когато конюнктурата се подобрява

Според икономиста най-тревожно остава изпълнението на бюджета

21:48 | 15.04.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Г. Ганев: Икономиката ни показва слабост, когато конюнктурата се подобрява

Българската икономика показва вътрешна слабост и то в момент, когато конюнктурата се подобрява, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Георги Ганев.

Експертът допълни, че към момента песимистичната оценка за икономика у нас изглежда най-реалистична. По думите му изпълнението на бюджета е най-тревожната част.

„От данните, които излязоха за първите два месеца, за да се изпълни приходната част, оттук до края на година трябва да се събират по 200 млн. лева повече от това, което се е събирало по същото време предходната година. И това не изглежда много оптимистично,” посочи Ганев.

По данни на финансовото министерство приходите през първите два месеца на годината възлизат на 4,2 млрд. лв., или 13,5% от годишния план. Бюджетното салдо към края на февруари е отрицателно и е в размер на 688,2 млн. лв. Дефицитът на националния бюджет е 625.6 млн. лв., а по европейските средства - 62.6 млн. лв.

По думите на Ганев вътрешната слабост на икономиката ни, на фона на позитивните данни от най-големия пазар за страната – ЕС, е съчетание от няколко фактора.

На първо място стои огромното недоверие в политиките на управляващото мнозинство, сред които и такива на „крайно отрицателно отношение към бизнеса и прогонване на чуждестранни инвеститори”, като търговски вериги и ВЕИ производители.

На второ място идва липсата на реформи в ключови сфери като енергетика, образование, здравеопазване и т.н., посочи икономистът. По думите му дефицитите в енергетиката могат да се окажат много по-големи от прогнозираните. Той допълни, че няма как българската икономика да върви напред, ако не се правят реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 3
serafima
преди 10 години
Не причислявайте Георги Ганев към сериозните икономисти. Човекът наследствено е обременен да служи на някого. Преди на комунизма, сега той като ***. Вероятно си има комплекси. Няма да му коментирам "великите" мисли, защото са насочени така, че да служат на поставената от "мастърите" му задачи. Никога не съм го уважавала, но ме изненада, че дори случайно срещнати негови студенти от СУ изразиха неодобрение към него, защото намират, че много субективно и пристрастно им преподава икономика. С партийна страст. Явто им тежеше, защото търсеха повод да дадат пример, без да става дума въобще дума за него. Така правеха и сега правят тези, които професионално няма какво особено да кажат. Представете си пък какви "advanced" преподаватели обучават студентите у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Значи - ем са ***, ем корумпирани и най-вече изключително нагли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 7
kane
преди 10 години
Това не са "икономисти", а просто едни "лобисти" на дарения!п.с.същото се отнася и за този сайт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 3
alexx
преди 10 години
Ганев, в ИПИ сте изписали сигурно тонове мастило против субсидиите. С едно изключение - субсидиите за фотоволтаици и вятърни ВЕИта, под формата на преференциални изкупни цени и дългосрочни договори. Ако може да ми отговорите каква е причината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
abdul
преди 10 години
По някога се чудя нашите политици корумпирани ли са наистина или са просто ***. За да вършиш подобен род политики, които със сигурност ще ти отрежат клона трябва доста талант. Дано са карумпирани, щото иначе наистина мн лошо ни се пише...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още