IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как САЩ зашлевиха Китай за рекордните валутни резерви

Министерството на финансите на САЩ погна Пекин след напъните за отслабването на китайските пари през тази година след стабилното им поскъпване

08:32 | 17.04.14 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как САЩ зашлевиха Китай за рекордните валутни резерви

Американското министерство на финансите (МФ) разкритикува остро Китай за намерението на страната да удържи покачването на курса на юана. Това се случи само броени часове, след като данните на щатското ведомство показаха, че Поднебесната империя е струпала валутни резерви за почти 4 трлн. долара. През първото тримесечие на годината пък централната банка е извършила интервенции, за да понижи курса на юана, пише Financial Times.

Китай отново бе поставен на преден план в полугодишния доклад на американското МФ за валутните резерви след напъните за отслабването на китайските пари през тази година, дошли след стабилното им поскъпване в последните няколко години. Въпреки че щатските власти втвърдиха тона си и към Германия, МФ спря да оприличава всяка държава като „манипулатор".

Докладът подчертава загрижеността на МФ на САЩ относно страните с икономически излишък, които изсмукват търсенето от глобалната икономика и които могат да причинят нов натиск върху валутните курсове.

Данните на властите показаха, че за първите три месеца на 2014 г. валутните резерви на Китай са нараснали със 129 млрд. долара, за да достигнат историческите 3,95 трлн. долара. Покачването на запасите съвпадна с резкия спад в курса на юана спрямо долара. Според мнозина анализатори причината са умишлени действия на Централната банка на Китай (People’s Bank of China).

От средата на февруари китайската валута е поевтиняла с 2,7% спрямо долара, като по този начин слезе до най-ниското си ниво от повече от година.

Въпреки това други експерти вярват, че последните ходове са отслабването на юана са били направени с цел да сложат край на спекулациите от компаниите и инвеститорите, които приеха валутата като единствен залог. Това се случи точно преди Китай да разшири дневния диапазон на курса. Все пак мнозина са на мнение, че валутата на Поднебесната империя ще поскъпне отново.

Публикацията на МФ идва след срещата на страните от Г-20, където министърът на финансите на САЩ Джак Лю дискутира валутните проблеми със своите търговски партньори. Според него МФ все още търси дипломатичния подход вместо да изпада в открити конфронтации с държави като Китай, например.

Според МФ огромният излишък по текущата сметка на Китай, силният ръст на производителността на труда и натрупаните през 2013 г. валутни резерви за рекордните 510 млрд. долара предполагат, че юана все още е подценен.

За страни с подценени валути е по-лесно да изнасят, разчитайки на САЩ за подкрепа на икономиките им, като ефективно принуждават американците да внасят повече, ако искат да поддържат заетостта висока.

Същевременно МФ поднови натиска си върху Германия. Експертите на ведомството отбелязват, че вътрешното търсене на най-голямата икономика в Европа е превишило общия растеж само през три в последните 10 години. Или с други думи – Германия е разчитала най-вече на износа през останалите 7 години.

„В Германия излишъкът по текущата сметка остава доста над 7% от брутния вътрешен продукт“, се посочва в доклада. „Излишъкът по текущата сметка на всички държави от еврозоната също се увеличи, като големите дефицити по текущите сметки на страните от периферията продължиха да се свиват.“

Япония получи сравнително добра оценка, като МФ само призова правителството на Шиндзо Абе да осигури подкрепа за вътрешното търсене чрез фискални стимули вместо да се разчита само на паричната политика на Японската централна банка.

За сметка на това Южна Корея бе критикувана както за излишъка си по текущата сметка, така и за интервенциите върху валутния курс.

Повече за китайската икономика, правителствените реформи, свободата на юана и реакциите на пазарите можете да научите от изданието на седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or?“ по ТВ Bulgaria On Air, в което Свилен Колев от Investor.bg и дилърът в Делтасток Андрей Стойчев говорят за Поднебесната империя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 4
Longin
преди 9 години
" при координирани действия" - хехе тука се засмяхвиж коя страна името и започва с "UNITED"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
Dimat
преди 9 години
Ами,ако не бяха страни като Китай,които да заливат с евтини стоки САЩ,в замяна на някакви хартийки(те даже не са и хартийки),които погледнато реално не са нищо,американците вече да бяха фалирали.Страна,която не произвежда почти нищо,освен,хартийки,наложени със сила,за световна резервна валута,може да бъде срината при координирани действия от държави,които държат огромни запаси от хартийки.Засега ги спасява един относителен интерес,докато...другите страни се разберат относно замяната на долара, с нещо друго.След това ще има шамар.Защото,ако няма,САЩ ще им зашлеви такъв,с който натрупаните хартийки направо ще изгорят...то закупените ДЦК на САЩ,са точно това - пепел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
аа американците кой ги създаде такива каквито са днес майсторе ммм ? Какви са били в началото на миналия век през 1930г. сигурно много напреднали и много развити спрямо останалия свят мм ? Добре, че е била втората световна, та всички еврейчета да избягат в 'обетованата' земя. И още едно много важно нещо, което никой досега от вас американофилите забравя, че не е водена до сега война на тяхна територия. Имали са само Севера и Юга и толкоз, ако дойде и тоя момент, а то неизбежно натам отиват нещата ше си намерят майстора и не знам кво ше стане за съжаление ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 4
Longin
преди 9 години
по темата - за Китай и САЩhttp://en.wikipedia.org/wiki/Impossible_trinity
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 9
Longin
преди 9 години
"май всички забравяте кой създаде Китай в сегашният му вид :) " хаха - ето я грубата истина дето чугунпролетариата не може да схване - защото не може да схване икономиката а само "геополитиката"американците са я измислили играта, раздават картите, променят правилата в движение, доказали са че се учат от грешките си, търсят и взаимният интерес , имат идеология и сплотена общност при кризи, положителна демография , и т.н. и т.н - но не - "ние чакаме и си мечтаем Китайските довчерашни селяни да срутят империята , щото на бай Пешо в кръчмата така много му се иска а и така е справедливо"хаххахасмех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Поднасям извинения: Да мине от Майстора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
те, друг път. Виж, ако успеят някакси да качат юаня два-три пъти...ама кой ще им даде? Мислите ли, че китайците не могат да печатат?Абе, намериха си янките Майстора - жив и здрав да е - ама, хайде. От нас да мине ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
То МФ на щатите МРЪНКАЛИ, пък тук ни баламостав, че "зашлевили". Ще "зашлевят"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
китай го е преместил само от единия крачол в другия -това е резюмето на тази дописка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 2
hagan
преди 9 години
какво да ви кажа парите и търговията са като секса със болестите колкото повече го правиш толкова повече искаш и по вреден е лакомията става все по голяма сащ и китай са като две кучета заклещили се ем ги боли ем не искат да спрат харесва им ем трябва пред хората да се правят че ръмжаттърговията носи печелба и на двете страни и са доволни но искат повече китай става толкова зависим от секса със сащ че ако сащ се изкихат и разболеят китай няма кой да оправя и икономиката ще им се влощислед 10 години двете държави така ще са смесили икономиките си че ще ги е страх някой да не направи нещо на другия че ще пострада и той
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още