IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ е във фаза на консолидация

Очаквам стабилен пазар до края на празниците и по-сериозни колебания след това, коментира Владислав Панев от Скай управление на активи

18:02 | 16.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БФБ е във фаза на консолидация

Водещият индекс на БФБ SOFIX прекъсна серията от три поредни понижения, като нарасна с 0,7% в днешната сесия до 599,27 пункта при оборот от 425 хил. лв.

Това е едва втората положителна сесия в последните девет. От началото на седмицата SOFIX е на минус 0,2%, а от началото на годината е нараснал с 21,9%.

Индексът на ликвидните компании BGBX40 се покачи с 0,4% до 120,95 пункта, равнопретегленият BGTR30 се повиши с 0,6% до 441,98 пункта, а индексът на компаниите със специална инвестиционна цел BGREIT прибави 0,1% до 96,78 пункта.

„След сериозните повишения в последните месеци българската борса се намира във фаза на консолидация. Обемите също намаляха, така че е много вероятно да не видим сериозни движения в дните около празниците чак до 6 май. Промяна може да настъпи при изненадващи данни от отчетите на водещите компании за тримесечието, както и от вътрешни или международни политически фактори. Визирам основно спекулациите за спиране на еврофондове и евентуалната война в Украйна, която може да навреди сериозно на икономиката на страната и най-вече на отраслите Химия и Туризъм. Резултатите от изборите за европарламент също биха могли да доведат до несигурност. С две думи, очаквам стабилен пазар до края на празниците и по-сериозни колебания в една от двете посоки след това, като изненадите могат да дойдат от политиката“, коментира за Investor.bg Владислав Панев*, председател на СД на УД Скай управление на активи.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 528 хил. лв., като близо половината от нея се дължи на Адванс Терафонд АДСИЦ (+0,6%) – 250 хил. По оборот следват Софарма (-0,1%) – 38 хил., Монбат (+1,8%) – 34 хил. и ПИБ (0%) – 29 хил.

На регулиран пазар се търгуваха общо 46 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 28/13, а при 5 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите Холдинг Пътища (+40%) и Холдинг Нов Век (+7,5%), а с най-силно понижение са книжата на ЧЕЗ Разпределение България (-3%) и Софарма имоти АДСИЦ (-2,4%).

Акциите на Еврохолд прибавиха 1,1%. Холдингът стана поръчител по кредит на Евролийз Ауто за до 15 млн. евро. Kредитната линия от VTB Bank Austria е за оборотно финансиране на лизинговата дейност на кредитополучателя.
 
Същевременно автомобилният подхолдинг на Еврохолд е удвоил продажбите си през март, докато застрахователите на холдинга отчитат спад на премийния приход за месеца с 15% на годишна база.
 
Книжата на Евроинс поскъпнаха със 7,2%. През март застрахователната компания е повишила премийния си приход с 9% на годишна база до 2,932 млн. евро, а повишението за първото тримесечие е със 7% до 9,034 млн. евро.

Акциите на Фонд имоти се понижиха с 1,8%. Изпълнителния директор на АДСИЦ-а Веселин Генчев е продал 3,16% от капитала на фонда и делът му намалява до 6,87%.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
albobo76
преди 9 години
БНБ е едно лъскаво чейндж бюро, абсолютно независимо, защото от нея нищо не зависи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
БНБ едва ли мже да повлияе сериозно на състоянието на икономиката ни вече .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още