IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на IBM се сринаха след най-слабите тримесечни резултати от 2009 г.

Приходите са се понижили с 4% до 22,5 млрд. долара през първото тримесечие, а печалбата се е понижила до 2,38 млрд. долара

09:38 | 17.04.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Акциите на IBM се сринаха след най-слабите тримесечни резултати от 2009 г.

IBM Corp обяви най-слабите си тримесечни резултати от 5 години заради намаляващото търсене на системи за запаметяване на данни и сървъри, съобщи Ройтерс.

В следствие на това акциите на компанията се сринаха с 4 на сто в следборсовата търговия.

Общите приходи на IBM са се понижили с 4% до 22,5 млрд. долара през първото тримесечие, докато анализатори очакваха те да достигнат малко над 22,9 млрд. долара.

Приходите на IBM за първите три месеца на годината са най-слабите от първото тримесечие на 2009 г., когато компанията отчете постъпления от 21,71 млрд. долара.

Приходите на компанията от Америка са се свили с 4 на сто, а в Азиатско-тихоокеанския регион – с 12%. Спадът на развиващите се пазари като Бразилия, Русия, Индия и Китай достига 11 на сто.

Нетната печалба на IBM за първото тримесечие се е понижила до 2,38 млрд. долара, или 2,29 долара на акция. Година по-рано печалбата беше малко над 3 млрд. долара, или 2,7 долара на акция. С отчитане на еднократните ефекти печалбата достига 2,54 долара на акция. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха нетната печалба да бъде 2,54 долара.

“Те отчитат спад на приходите за осми пореден път. Не отговориха на очакванията толкова много пъти, че вече е трудно да се проследяват”, коментира Фред Хики, редактор в The High-Tech Strategist newsletter.

Технологичният гигант преструктурира бизнеса си, като съкращава персонал и продаде сървърния си бизнес на Lenovo Group Ltd за 2,3 млрд. долара в усилията си да постигне целта си за оперативна печалба от 20 долара за акция през 2015 г.

Компанията потвърди очакванията си за оперативната печалба за цялата година – 18 долара на акция, но предупреди, че хардуерният ѝ бизнес вероятно ще продължи да среща спънки.

“Ние продължаваме да очакваме добри резултати в ключови области на растеж, макар че цялостният ръст на приходите ще бъде повлиян от предизвикателствата в хардуерния ни бизнес”, коментира в конферентен разговор главният финансов директор на IBM Мартин Шрьотер.

Софтуерният бизнес на компанията е единственият, който демонстрира признаци на растеж – приходите от звеното са нараснали с 1,6% до 5,66 млрд. долара, но ръстът се е забавил спрямо четвъртото тримесечие.

През миналия месец консултантската компания Gartner съобщи, че IBM е изгубила мястото си на световен производител на софтуер номер 2. Oracle Corp е заела мястото на IBM, която го удържаше в продължение на 4 години.

IBM планира да похарчи над 1,2 млрд. долара, за да разшири бизнеса си с уеб базирани софтуерни продукти. Компанията отчете, че приходите от облачни услуги са нараснали с над 50 на сто през тримесечието.

Наскоро компанията купи две фирми – Silverpop, разработчик на облачен софтуер, и Cloudant, старт-ъп за облачни бази данни, за да подкрепи този бизнес, припомня агенцията.

IBM похарчи общи 3,1 млрд. долара за придобивания през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Мизантроп чети по-внимателно и мисли повечко преди да реагираш и пишеш.В изречението, в което използвам имената на Google и Facebook става въпрос за патенти и новации, които от няколко години са в основния инвестиционен фокус на тези 2 компании, както и на IBM. Днес издадените патенти за САЩ, ЕС и за цял свят са в повече на брой компании отколкото преди 16-17 години, когато абсолютен лидер по патенти беше именно IBM.Не ми е минавало и през ум да ги сравнявам по други показатели защото са доста различни по структура и по бизнес компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Човече, как можа да сравниш IBM с Facebook? IBM винаги е бил визионер, компания, финансираща сериозни технологични разработки, компания, развиваща експертиза в бизнес процеси, банкова сфера, телекомуникации, системна интеграция, а Фейсбук е платформа за обмен на снимки и писане на глупости.Все едно да сравниш мощен гранитен постамент на мост с шарени балони, плаващи по реката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Те са едно от компаниите, които държат най-много патенти и развиват най-голям брой иновации всяка година.Едно време следях публикациите от патентните бюра за САЩ, ЕС и за целия свят. Спомням си че тогава всяка година на IBM се падаха около 40% от всички издадени патенти (но все пак това беше преди да съществуват Google и Facebook). Сега реалността е друга, разбира се, но все пак IBM си остава компания занимаваща се основно с иновации и по-малко с производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
The blue giant :)Не го мислете, нема а умре, чудя се дали да не си купя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още