IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите залежи в Мозамбик тласкат напред хотелиерската индустрия

Хотелски оператори планират експанзия в Африка като цяло заради разширяването на инвестициите на континента

09:35 | 17.04.14 г. 1
Газовите залежи в Мозамбик тласкат напред хотелиерската индустрия

Испанският бизнесмен Енрике Нието е на път да отвори първия хотел в Палма, Мозамбик. Причината – природният газ, който привлича бизнес и работници, пише Wall Street Journal.

През 2010 г. базираната в Тексас енергийна компания Anadarko Petroleum APC откри един от най-големите залежи на природен газ в света край бреговете на малкото селище с население от около 1 000 души. Очаква се около 10 000 работници скоро да пристигнат в Палма. Много от тях ще са наети по временни договори и няма да имат нужда от дългосрочен престой, но останалите имат нужда от място, където да се установят.

Нието работи за испанската Nexar Group, която похарчи около 1 млн. долара, за да изгради първия хотел в Палма. Тя обаче не е единствената, направила залог на този неразработен още пазар. African Century - инвестиционен посредник, съоснован от бившия главен изпълнителен директор на Morgan Stanley International Джонатан Ченевикс-Тренч, планира да инвестира 2 млн. долара в индустриален парк край Палма, заедно с хотел и апартаменти с хотелско обслужване.

В близкия град Пемба строителният предприемач предприемач Pembaland планира да вложи 6 млн. долара в апартаменти. Веригата Carlson Rezidor Hotel Group със седалища в САЩ и Белгия също обмисля строителството на хотели в Пемба. Местният й партньор Rani Resorts в момента оперира най-скъпия хотел в града.

Строителната треска в селските райони на Мозамбик отразява нагласите на хотелиерската индустрия в Африка като цяло, отбелязва изданието. Инвеститорите на континента водят след себе си доста хора, които търсят място за отсядане. Очакванията са, че броят хотелски стаи в Субсахарска Африка ще нарасне с около 28% през 2014 г. на годишна база, според консултантската компания W Hospitality Group.

Основни играчи, включително Marriott International Inc, Starwood Hotels & Resorts Worldwide и Hilton Worldwide, също планират експанзия в Африка. Marriott по-рано тази година купи Protea Hospitality Holdings в Южна Африка – една от най-големите хотелски компании на континента, за повече от 200 млн. долара.

Големите хотелски вериги все пак едва ли биха стъпили на отдалечени места като Пемба и Палма, но тези, които са пристигнали първи по тези места, определено ще се облагодетелстват. Nexar очаква да си възвърне инвестицията за по-малко от 4 години, а Браян О’Донахю от Pembaland прогнозира годишна възвръщаемост в диапазона 15-20%.

Рисковете обаче са големи, особено за отдалечени пазари като Мозамбик. През декември бразилската инфраструктурна компания Zagope Construcoes e Engenharia SA приключи първия асфалтиран път в Палма, който свързва градчето с Пемба. Необходимо е обаче да се изгражда още инфраструктура в региона, за да се стигне до реалния добив на природния газ, заради който се строят хотелите.

Инвеститорите от газовата индустрия твърдят, че разходите им в подобни отдалечени райони са значително по-високи, отколкото в САЩ и Европа, тъй като имат нужда от генератори, пречиствателни станции, водни резервоари и друга подобна инфраструктура.

Строителството на хотелите в района също не е било лесно. Всички материали са пристигали на кораби, а след това са прекарвани на разстояние от около 700 км. Надеждата на предприемачите обаче е, че бъдещето на Палма и Пемба е светло заради газовите залежи, които вече преобразиха редица отдалечени и някога бедни селища в Канада и Шотландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Сега ще има референдум за независима република Палма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още