IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще поиска механизъм за компенсация на загуби от санкции срещу Русия

Проектът "Южен поток" може да стане политическа жертва, опасява се енергийният министър Драгомир Стойнев

15:16 | 17.04.14 г. 9
България ще поиска механизъм за компенсация на загуби от санкции срещу Русия

България ще настоява Европейския съюз (ЕС) да отчете всички негативни ефекти за всяка една държава при изготвянето на санкции срещу Русия. Позицията ни ще бъде, че ще спазим задълженията си като членове на общността, но ще искаме солидарно решение и финансов механизъм за компенсация на загубите от налаганите санкции.

Това съобщи икономическият министър Драгомир Стойнев по време на брифинг в Министерството на икономиката и енергетиката днес, коментирайки, че правителството ще защити националните интереси.

Част от санкциите на Брюксел биха могли да бъдат насочени срещу „Южен поток“ и тогава ще се окаже, че този проект може да се превърне в политическа жертва, защото и Европа се готви за изборите, смята още министърът. „Ако ЕНП спечели изборите, „Южен поток“ ще бъде спрян“, категоричен беше той.

България обаче ще се бори за реализацията на „Южен поток“, защото този проект е важен не само за доставките на газ за страната и за Европа, но и ще раздвижи икономиката. Ако той бъде реализиран, икономическият ръст за 2014 година ще бъде 2,2%, ще бъдат открити и хиляди работни места в най-бедния регион на страната, допълни още министърът.

Той ще има среща с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер през следващата седмица. На нея ще бъде обсъдена не само реализацията на „Южен поток“, а и ситуацията около ЕРП-тата.

Според Стойнев Брюксел трябва да прецени внимателно санкциите срещу Москва, така че да не бъдат засегнати интересите на държавите, които са по-близо до Русия. „Русия е наш стратегически партньори и не може да бъдем принуждавани да късаме връзките с втория по големина търговски партньор по обем на стокообмена“, категоричен беше Стойнев.

Междувременно в Европейския парламент беше гласувана резолюция срещу реализацията на „Южен поток“, като част от наказателните мерки срещу руските енергийни компании. Депутатите поискаха и преразглеждане на договорите за енергийни доставки с цел да се провери дали не може да бъдат прекратени отношенията с Русия.

Напоследък се засилват опасенията, че проектът може да бъде замразен, защото не отговаря на европейското законодателство.

Енергийният министър коментира и информацията за изчезналата инсталация, на която официално беше направена първата заварка на газопровода на българска територия – при монтанското село Расово. Според него двете заварени тръби са били прибрани на склад. Той допълни категорично, че тепърва предстоят дейностите по изграждането на газопровода. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 15 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Когато тръгнаха да правят Северен поток м/у Германия и Русия, поляците сравниха проекта с пакта Рибентроп-*** между нацистите и болшевиките. Веднага Германия поиска извинение, защото не й дреме за Полша. Толкова за солидарността. Има я, но само когато не засяга интересите на големите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
data
преди 9 години
:) лицемерието е емоционален изблик . Виж минимизиране на щетите е доста по точно казано - просто в момента противниците се опипват :) и въобще не са започнали със сериозните удари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 5
deant
преди 9 години
Ясно ми е. И това ако не е лицемерие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
data
преди 9 години
жертват южен поток щото е лесен и евтин за жертване - дори и да се наложи да компенсират Бг ще са жълти стотинки за ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 5
deant
преди 9 години
Предлагам ЕС да спре и Северен поток. Ето ти сериозни санкции. Като искаме да се отцепим от Русия, защо да го отнесат само южните държави? Спирайте целия газ от Русия и тогава се правете на оторени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
melon
преди 9 години
Да, за съжаление Евролицемерието си е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Тя може да си иска но няма кой да й даде.Обещанията са друго нещо, както се видя те са за маймуните и бройлерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 10
Dimat
преди 9 години
За сведение на *** овце,"компенсациите" от ЕС се получават на траншове от по три пръста(два свити),с период 1000 години.Бате пешо им напомня само едни от тези компенсации.По същия начин,от обещанията на политиците потекоха реки от мед и масло,когато ни натириха в НАТО и ЕС.Сагата продължава.Кошарата,макар и с оредяла овчолация е в поредното очакване и репетира хорово,националния химн- бе-е-е....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 13
Бате Пешо
преди 9 години
Е то нали имаше и югоембарго????Какво ни дадоха????Мисля мисля и не моа се сетя....Приказки и обещания като на *** сватба.Големи обещания ама за друг път.Някой да помни Бодо Хомбах и грозната *** Надка какви ги дрънкаха.Дунав мост се направи 20 години след приказките.Да ги *** у европейските гейове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още