IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът в Карадере чака екооценката

Плановете на компанията са строителството да започне догодина и да приключи през 2017 г., общата инвестиция е около 54 млн. евро

18:10 | 17.04.14 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&quot;Мадара Юръп&quot; АД</em></p>

Снимка: "Мадара Юръп" АД

Поръчан е предварителен одит за въздействие върху околната среда от проекта, който трябва да бъде реализиран в местността "Карадере" край Бяла – Black Sea Gardens. Това съобщи днес Скот Пъркинс, член на Борда на директорите на "Мадара Юръп" АД, цитиран от БТА.

Очаква се одитът да е готов до месец, а след това да започне и процедурата по изработването на оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС). Докато тя не е готова, не може да се говори за проект, а само за инвестиционни намерения, посочи Пъркинс.

По думите му плановете на компанията са през тази година да приключи закупуването на земята в местността, предпроектните проучвания, както и да се изготви ОВОС.

През 2015 г. се планира да бъде поставено началото на строителството, а хотелският комплекс трябва да е готов до 2017 година. По първоначална оценка инвестицията ще бъде около 54 милиона евро.

До следващата година трябва да са готови и одобрени инвестиционните проекти и да се сключат договорите за строителство. Инвеститорите разчитат на институционална подкрепа при съгласувателните действия и сроковете за административно обслужване, но не и на финансиране от държавата.

Проектът

Предвижда се изграждането на курортно селище в землището на на с. Самотино – община Бяла, област Варна, което да е СО2 неутрално, да се основава на местните природни и културно-исторически ресурси и да пресъздава традиционната архитектурна типология, посочват от компанията в изявление, изпратено до медиите.

Инвеститорите искат да изградят три хотелски комплекса с общо 600 стаи и обща разгъната застроена площ от около 67 500 кв. м и височина от 1 до 5 етажа. Предвижда се и изграждането на здравен център с поликлиника, кинозала, галерии, СПА център с изглед към морето, търговски център и заведения.

В обхвата на проекта са включени урегулирани поземлени имоти с обща площ почти 250 дка. Комплексът попада в охранителните зони “А” и “Б” от черноморското крайбрежие, но са отредени за ниско застрояване от общината в Бяла, а инвеститорите уверяват, че урбанизираната територия няма да се разширява и няма да се променя предназначението на други терени в района.

Предвижда се също така придвижването в рамките на комплекса да е пешеходно или с велосипеди, велорикши и електромобили. Предвижда се и разделно събиране на отпадъците и компостиране на органичните отпадъци.

По думите на Скот Пъркинс и Пол Райли, който също е член на съвета на директорите на компанията “Мадара Юръп”, по време на строителството на Black Sea Gardens се очаква да бъдат създадени 2 500 работни места, а след завършването му постоянните работни места ще бъдат около 500.

Инвеститорът

“Мадара Юръп” е собственост на Rainbow Малта. Rainbow Малта е собственост на Rainbow Group Services (RGS), чиито крайни собственици са британски граждани.

През следващите две седмици обаче 50% от Rainbow Малта ще бъдат прехвърлени на “Мадара Бългериан Пропърти Фънд (MBPF). Действителните собственици на MBPF са три инвестиционни фонда, един от които американски и два британски, CitiGroup, група частни инвеститори от Великобритания и българите Иван Ненов и Христо Манев.

MBPF се администрира от JTC Corporate Services Limited, който се регулира като тръстова компания от Комисията за финансов надзор на Джърси, а RGS - от Артемис, която е регулирана от Комисията за финансов надзор на Гърнси.

Мажоритарният акционер в дружеството вече е осигурил необходимата сума от 54 млн. евро за изграждане на проекта Black Sea Gardens. Предстои и увеличаване на капитала на “Мадара Юръп” с не по-малко от 250 млн. лева.

В случай че впоследствие възникне необходимост от допълнителни средства, те ще бъдат предоставени под формата на заем от мажоритарния акционер, за което има подписан договор за заем за сума в размер до 100 млн. евро, посочват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Щом са платили на Димитрии Станишев няма нещо, което може да ги спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Интересно каква ли е истинската професия на хората от снимката? Може би овчар , учител по физическо счетоводител и енорийски свещеник! Колко ли са им платили за ролите които изпълняват пред БГ пресата? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Инвеститорът в Карадере чака екооценката"Резултата е ясен. :D Те го знаят. Мислят, че ние не го знаем. :D Не ясна само еко - ОЦЕНКАТА /ЦЕНАТА на решението/! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още