IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ, Русия, Украйна и ЕС се споразумяха по план за смъкване на напрежението

ОССЕ ще наблюдава прилагането на споразумението, което предвижда разоръжаване на въоръжените групи и амнистия за протестиращи в Украйна

21:16 | 17.04.14 г. 5
САЩ, Русия, Украйна и ЕС се споразумяха по план за смъкване на напрежението

САЩ, Русия, Украйна и Европейският съюз (ЕС) се споразумяха по план за деескалиране на напрежението в Украйна, съобщава АП.

Срещата на дипломатите в Женева  започна с ниски очаквания, но след седем часа на интензивни преговори външните министри се договориха за предприемането на серия от конкретни стъпки.

“Всички страни трябва да се въздържат от всякакви прояви на насилие, сплашване или провокативни действия. Участниците в срещата категорично осъждат и отхвърлят всички прояви на екстремизъм, расизъм и религиозна нетолерантност, включително антисемитизма”, посочва се в съвместно изявление.

“Всички незаконни въоръжени групи трябва да бъдат разоръжени; всички незаконно конфискувани сгради трябва да бъдат върнати на законните им собственици; всички незаконно окупирани улици, площади и други обществени места в украинските градове трябва да бъдат освободени”, пише още в изявлението.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери коментира, че споразумението е израз на “добрата работа през деня”, но че то ще има малко значение, ако не последват действия от всички страни, които да успокоят ситуацията. Той посочи, че ако САЩ и ЕС не видят напредък, ще последват нови санкции срещу Руската федерация.

Споразумението предвижда и амнистия за протестиращите, включително тези, които окупираха сгради на украинската власт, стига да ги освободят и да предадат оръжията си. Изключения ще има само за уличените в престъпления.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще има дадена водеща роля в прилагането на споразумението. “САЩ, ЕС и Русия се ангажират да подкрепят тази мисия, включително чрез предоставяне на наблюдатели”, пише още в изявлението.

Предвижда се незабавно да започне и широк национален диалог в Украйна, който ще обхване всички региони и политически поддръжници, за да се даде възможност за обществен коментар и предложения за промени в Конституцията на страната.

В документа обаче не се споменава нищо за присъствието на близо 40 хил. руски войници до руско-украинската граница, отбелязва Washington Post.

Документът е в ярък контраст с последните събития в Източна Украйна, допълва изданието. Съобщава се за поне трима проруски сепаратисти, които са били застреляни при сблъсъци с правителствените сили.

В Москва руският президент Владимир Путин пък заяви, че руският парламент е разрешил военните действия в Източна Украйна. Все пак Путин отбеляза, че се надява ситуацията да се реши чрез дипломация.

Външният министър на Русия Сергей Лавров коментира, че участниците в днешната среща са се съгласили на следващи срещи и продължаване на диалога. Лавров призова за децентрализация на властта в Украйна и прехвърляне на повече правомощия към регионите, както и за по-силни позиции за руския език.

Украинските представители се съгласиха да предоставят по-голяма автономия на регионите, но само ако Русия изтегли войските си от границата и престане с опитите за дестабилизация на източната част на страната.

САЩ и европейските им съюзници обвиняват Москва, че поддържа и финансира сепаратистите в Източна Украйна, след като миналия месец анексира Крим, припомня изданието. Русия пък настоява, че смяната на властта в Киев през февруари представлява незаконен преврат.

През следващата седмица вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще посети Украйна, за да изрази солидарността на страната му към Киев. Оттук насетне фокусът ще бъде върху затъващата икономика на източноевропейската държава заради заплахите на Русия да спре доставките на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
В грешка си, под земята няма нищо. Всичко е на подводници и на мобилни платформи в тайгата :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 10 години
Предстартовото броене тече на линия са,сатаната,топол м,ярсовете и другите дето са нейде под земята безименни оръжия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Dimat
преди 10 години
За съжаление,прав си.Предимно взаимни обвинения и то главно от западните страни и решения,които звучат по-скоро,като пожелания.Никакви гаранции за осъществяването им.Нищо не гарантира,че някъде,някой,"случайно" няма да изработи нов "Майдан".Според мен по-скоро ситуацията си остава патова,в очакване на "нещо".Какво,ще покаже бъдещето и то,недалечното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още