IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

National Bank of Greece пред завръщане на капиталовите пазари

Втората по големина гръцка банка планира емитиране на облигации за 750 млн. евро и на акции за 2,5 млрд. евро

17:44 | 18.04.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
National Bank of Greece пред завръщане на капиталовите пазари

Втората по големина банка гръцка банка - National Bank of Greece, планира да се върне на капиталовите пазари през следващата седмица след осъществената емисия облигации и две увеличения на капитала от нейните атински конкуренти, съобщава Financial Times. 

National Bank of Greece се готви да емитира необезпечени облигации за 750 милиона евро – първата подобна емисия от близо пет години. Банката ще предложи и свои акции за 2,5 милиарда евро.

Облигацията се очаква да имат матуритет от пет години и доходност от около 4,5 на сто. За сравнение миналата седмица презаписаната петгодишна емисия от ДЦК на Гърция постигна доходност от 4,95 на сто.

"Вече има отчетлив интерес от хедж фондове и институционални инвеститори", каза Петрос Христодулу, заместник главен изпълнителен директор на NBG.

NBG е определила Morgan Stanley, Goldman Sachs, HSBC, Bank на America Merrill Lynch и Citigroup да организират разговори с инвеститорите и презентация на облигациите в Лондон следващата седмица . Емисията може да бъде реализирана още в сряда, разкриват запознати.

Piraeus Bank, най-големият гръцки кредитор, поведе връщането на гръцките банки към пазарите на облигации миналия месец с тригодишна емисия за 500 милиона евро, която бе последвана от предлагане на акции за 1,75 милиарда евро. И двете бяха разграбени от инвеститорите, жадни за по-висока доходност от финансовите институции в периферните пазари на Европа.

Подобно на Piraeus NBG има рейтинг от Caa1 от Moody’s и CCC от Standard & Poor’s - дълбоко в неинвестиционния клас.

Alpha Bank, която се нарежда на трето място по активи, набра 1,0 милиарда евро чрез емисия на акции. Eurobank, четвъртият по големина кредитор, се очаква да емитира акции за 2,9 милиарда евро по-късно този месец.

Четири системни банки на Гърция бяха накарани от централната банка да наберат капитал за общо 6,4 милиарда евро, за да постигнат първична капиталова адекватност от 8% след стрес тестовете миналата година на консултантската компания BlackRock, изисквани съгласно условията на международната спасителна помощ за страната на стойност 170 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 32 rate down comment 8
Hammer
преди 9 години
Лично за мен това е по-скоро политически ход преди евроизборите. Посланието е ясно - ние измъкнахме Гърция! Реалността обаче изглежда друга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 8
alexx
преди 9 години
Разликите са много, но голямата е, че те развиваха пазарна икономика доста преди нас, а и от 1981 г. са член на ЕС. Този дълг обаче ще продължава да им тежи още дълго време. В момента има някакво успокояване най-вече от външни фактори, но междувременно дългът им с "орязванията" стигна 180% от БВП (2008 г. беше към 100%). Като лихвите почнат да се вдигат, ще страдат отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 9
Mesoiadess
преди 9 години
National Bank of Greece се готви да емитира необезпечени облигации за 750 милиона евро -То много ясно че са необезпечени . :)))) Де да може целият дълг .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 10
bulgarian lev
преди 9 години
Голямата ни разлика с Гърция е ключова и тя е че те си нямат бандити и крадци от такива мащаби окупирали парламент и министерства, разбирай цялата власт. Взеха се в ръце, възстановиха доверието и направиха реформи колкото и тежки да са те. Винаги съм вярвал че гърците ще се оправят и кризата им колкото и да е сериозна ще мине без сериозни сътресения, макар че се касае сигурно за десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още