IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер предупреждава за нова газова война между Русия и Запада

ЕС трябва да помогне на Украйна и да потърси начини за погасяване на дълга й за руски газ, смята комисарят

14:15 | 19.04.14 г. 10
Йотингер предупреждава за нова газова война между Русия и Запада

Европа трябва да помогне на Украйна да потърси възможности да погаси дълга си за руския газ. В противен случай може да започне нова "газова война" между Русия и Запада. Това заяви в интервю за германското издание Welt am Sonntag еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи БТА, като се позовава на ИТАР-ТАСС.

Агенцията цитира откъси от интервюто, публикувани днес.

Според Йотингер сега е важно да се "преодолее евентуална газова криза и да се осигури енергийната сигурност за бъдещата зима". "Ако ние не намерим възможност Украйна да се разплати по сметки, възлизащи на над 2 милиарда долара, възниква опасност Русия повече да не извършва доставки на енергоносители" за Украйна, допуска комисарят.

Той напомня, че Украйна е много важна транзитна страна, през чиято територия синьото гориво от Русия стига до страните от ЕС. Според него, имайки предвид това, може да започне "сложен за контролиране процес, който ще засегне и Германия".

Йотингер предупреждава държавите от ЕС да не ограничават контактите си с Русия в енергетиката, като призовава в същото време да се търсят начини за диверсифициране на доставките. Сред страните, които биха могли в бъдеще да играят все по-голяма роля на европейския газов пазар, Йотингер посочва Норвегия, Алжир и Азербайджан. 

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че настояването на Москва пред Киев да изплати дълговете си за доставките на природен газ няма нищо общо с политическите процеси в Украйна, нито с президентските избори там на 25 май. 

В интервю за руската държавна телевизия "Россия" Путин декларира, че Русия не иска да поставя под съмнение надеждността на транзита на газ за Европа и призова европейските държави да финансират бюджета на Украйна. Той обясни, че до 7 април руската страна е трябвало да получи от украинската 525 милиона долара за доставения през март природен газ, но не е получила нищо.

"Както сме се договорили, ако те (украинците) не покриват текущите си платежи, то тогава ние преминаваме към първоначалната формула за определяне на цената - 485 долара за хиляда кубика. И казваме, че бихме могли да го направим още сега, като имаме предвид натрупания дълг от 2,2 милиарда долара. Но ние няма да направим това. Ние няма нито да подкопаваме украинската икономика, нито да поставяме под съмнение надеждността на транзита към Европа", заяви Владимир Путин.

Той добави, че Русия е готова да почака още един месец и да не преминава към схемата за предплащане на доставения газ, но "не може да чака вечно" и да прехвърля върху руския бюджет и руските данъкоплатци проблемите на Украйна.

Затова той призова "всички европейски страни, всички страни, които са заинтересовани да поддържат украинската икономика, да се включат в процеса за подпомагане на Украйна и да изработят мерки за финансиране на нейния бюджет", предаде ИТАР-ТАСС. 

Още новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Такова изявление от човек с подобен ранг всъщност е публично предупреждение за всички че това наистина ще се случи.Който има акъл се вслушва и взема мерки.На никой политик в ЕС не трябва да се приема оправдание, че не е знаел със сигурност, че не е предполагал и т.н....Особено на българските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 10 години
Ако трябва с едно изречение да характеризирам Русия - нещо средно между *** и използван ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 1
абитуриент
преди 10 години
АДМИРАЦИИ.......!!!!!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 6
trendline
преди 10 години
lozkhris, поздравления за коментара!MZ/X, къде видя това сплотяване на Европа. Няма как да съвпаднат интересите на толкова много и то разнородни държави. Или ще гледаме какво ще каже Германия и хайде другите ще ръкопляскаме..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 10 години
Русия не се огъвала? Ами нали вече казаха,че вдигат цената за Украйна от 280 на близо 500 долара. Сега се оказва, че ще чакат цял месец и повече но не могат да чакат вечно разбира се. Защо така? Защото украинците им отговориха, че няма да платят и един кубик на новата цена. И още много ще има да се гънат защото една шеста от земното кълбо, но има 0,8% растеж на БВП за 2013 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 12
MZ/X
преди 10 години
Путин ще направи това, което самоте европейци от 40 години не могат да направят! Ще сплоти Европа срещу изнудвача и най-после ще има единна енергийна политика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 16
lozkhris
преди 10 години
Да сте мислили преди да започнете да финансирате наркоманите от Майдана, г-н Йотингер. Разбира се, заповедите от Вашингтон и собственият ви корпоративен егоизъм ви продиктуваха друго. Само че Русия не е нито Гърция, нито Ирландия. И сега така или иначе някой ще трябва да плаща сметката. Вместо парите да отиват за подпомагане на европейския производител и бизнес, кранчето ще се отвори за една страна, където корупцията е по-страшна и от нашатаКакво спечелихте от цялата бъркотия? Русия не се огъва и няма да се огъне защото има потенциал, ресурси и онова нещо, което в Европа отдавна липсва - патриотизъм. Санкциите няма да я уплашат защото резултатът от тях ще е много по-катастрофален за Европа, отколкото за РусияСега като нищо ще се наложи да постудувате следващата зима и да обяснявате на бизнеса и народа си какви висши демократични ценности са ви принудили да подпомагате шайка дрогирани *** в една затънала в корупция и престъпност страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 12
deant
преди 10 години
Хуахахах, тука някви ми обесняваха, че путин е ***? Хахах прочетете последното изречение. Човека си иска парите, и след това минава на друга тарифа. Да ви честитя ли? Друга зима трябва да замразя газовото котле, щото тоз ЕС ни *** мамата с газ-а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още