IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не смята "Южен поток" за приоритетен проект за Европа

При преговорите за проекта ще се съобразим с общия контекст на отношенията между ЕС и Русия, заяви говорителят на Гюнтер Йотингер

14:39 | 19.04.14 г. 7
ЕС не смята "Южен поток" за приоритетен проект за Европа

Европейският съюз (ЕС) не разглежда „Южен поток” като приоритетен проект за цялата общност, заяви говорителят на комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер – Сабине Бергер пред руската агенция ИТАР ТАСС.

„При провеждането на преговорите за „Южен поток”, разбира се, ние сме длъжни да вземем под внимание общия контекст на отношенията между ЕС и Русия”, допълни още тя.

Бергер потвърди, че преговорите на техническо и юридическо ниво продължават и двете страни обменят мнения в създадената в началото на годината работна група. Политически преговори обаче в настоящия момент не се провеждат, допълни още тя.

Припомняме, че българският министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев нееднократно е подчертавал, че проектът е приет от ЕК за стратегически не само за България, но и за целия ЕС, защото ще диверсифицира доставките на природен газ за южната част на континента.

Тръбите ще минават през територията не само на България, но и на Унгария, Хърватия, Словения, Австрия и Италия, които също са страни от общността.

По тази причина и газопроводът е стратегически за южната част на континента, категоричен е Стойнев. Пред енергийната комисия в парламента той изтъкна, че след като Брюксел допусна „Северен поток” за „богатите страни в ЕС”, ще трябва да направи същото и за „Южен поток” и бедните южни държави. За "Северен поток", който също не изпълнява Третия либерализационен пакет обаче Москва поиска изключение от законодателството и го получи.

За "Южен поток" такова не е искано. Нещо повече - Русия настоява, че за проекта не трябва да важат правилата на ЕС, на международното право. Преди ден енергийният министър на Русия Александър Новак беше категоричен, че ЕС не може да спре реализацията на проекта, защото той е в съответствие с международното право. 

Припомняме, че според анализите на ЕК "Южен поток" нарушава европейското законодателство в три точки - недопускането на трета страна до тръбите, определянето на тарифите за пренос, както и фактът, че "Газпром" едновременно ще бъде собственик на тръбите и доставчик на природния газ. Затова и от Брюксел поискаха предоговаряне на условията.

От руска страна обаче отказаха преразглеждане на договорите, вече подписани от държавите, през чиято територия ще минават тръбите. Един от мотивите на Москва е, че "Южен поток" е международен проект и европейското законодателство не важи за него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
Dimat
преди 9 години
Тези като говорят от името на "ЕС",питали ли са страните,през които ще минава газопровода,дали са съгласни?Всъщност,това е риторичен въпрос.И нашите политици говорят от името на народа,без никой да го е питал.Това показва,че навсякъде в А-в-Ропата стадата,наречени "народ",никой не ги пита за нищо.Само отвреме-навреме ги оставят да си поблеят,така,"по демократичному".Бе-е-е-е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
трябва да си адски ***, за да го мислиш това. Щото на практика всички партии се бориха със зъби и нокти да влезе в ЕС и сега се явяваш ти и казваш, че тия партии искат друго...именно в това се корени проблема-твърде много искаме да сме в ес-мислим, че е цел, а не средство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Ясно е че нашите пак са подписвали без да мислят. в резултат на което сега Европейците си блъскат главите. Май всячески се опитват да ни изпросят изгонване от Е.С. Ако е така се нядявам да оставят вратичка за желаещите да емигрират. Инак ако човек някма и тази възможност се очертава много сериозен сблъсак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Това за което говориш е алтернативен маршрут за доставка, а не диверзификация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
методите ще разнообрази...все едно да викаш-е за кво ти е метро в столицата-вече имаш автобуси и все те разхождат из града. Ми да-имаш, ама не е зле да имаш и други начини. Като не минаваш през много държави плащаш по-малко транзитни такси, например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
"българският министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев нееднократно е подчертавал, че проектът е приет от ЕК за стратегически не само за България, но и за целия ЕС, защото ще диверсифицира доставките на природен газ за южната част на континента."Стйнев да не е пил руска водка? Как точно руският газ ще диверзифицира руския газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
смятай...така ще придобият все повече и повече фенове в бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още