IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Владимир Путин не се плаши от дългoве за 115 млрд. долара?

Руските компании ще разполагат със средства, с които да покрият дълговите си плащания, ако облигационните пазари останат затворени до края на 2014 г.

13:50 | 21.04.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо Владимир Путин не се плаши от дългoве за 115 млрд. долара?

Руските компании, на които в следващите 12 месеца им предстоят дългови плащания за 115 млрд. долара, ще разполагат с налични средства дори и ако облигационните пазари останат затворени заради кризата в Украйна, изчисляват рейтинговите агенции Moody’s Investors Service и Fitch Ratings, пише Bloomberg.

В следващите 18 месеца компаниите ще имат на разположение около 100 млрд. долара, сочи проучване на Moody’s, проведено сред 47 предприятия. Почти всички от 55-те анкетирани от Fitch фирми „са добре позиционирани”, ако достъпът им до рефинансиращите пазари остане ограничен за цялата 2014 г.

Банките пък имат 20 млрд. долара под формата на чуждестранна валута, която да отдават под формата на заеми, след като напрежението в Украйна принуди клиентите да прехвърлят спестяванията си в рубли в други валути, сочат данни на ZAO Raiffeisenbank.

„Паричните средства в балансите на руските компании, отпуснатите кредитни линии от банките и оперативните парични потоци, които ще получат, ще им бъдат достатъчни, за да могат спокойно да обслужват задълженията си”, разкрива анализаторът в Moody’s в Москва Денис Перевезенцев.

От февруари тази година, когато президентът Владимир Путин анексира Крим, а напрежението се разпространи в цяла Източна Украйна, не е имало емисии на корпоративен дълг. От началото на тази година до днес руските облигации, деноминирани в долари, са изгубили 3,3% от стойността си. За сравнение – възвръщаемостта на индекса Bloomberg Emerging Market Corporate Bond е 3,3%.

Въпреки че пазарите са затворени, компаниите могат да теглят кредити. Въпреки че дълговият пазар може да отвори през втората половина на годината, ако се стигне до дипломатично решение на кризата в Украйна, „следващите два месеца може да са трудни”, споделя пред Bloomberg анализаторът в Gazprombank Asset Management Дмитрий Пикин.

Правителството е готово да предложи подкрепа, използвайки златните и валутните си резерви. Към 11 април те възлизат на 477,7 млрд. долара, сочат данни на рейтинговите агенции Moody’s и Fitch.

В началото на месеца, след като клиентите обърнаха активите си в рубли за долари и евро, банките разполагаха с 26,7 млрд. долара под формата на чуждестранна валута, които да отпускат като кредити. От своя страна от началото на годината руската рубла изгуби 8,7% от стойността си спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
уж така, ама не е баш така...Има един тип-Паскал Бонифас(французин!), един от най-титулованите техни геополитици. Шеф на техният...международен институт или нещо такова. Той твърди, че глобализацията касае едва 2% от хората(вярно е, че го твърди преди 10тина години, но все пак). И разказва една случка, дето може да се разкаже в български вариант горе-долу така-ако идеш във врачанските села и влезеш в кръчмата да им забиваш гаджетата, смяташ ли, че няма да те набият? Е тия хора глобализирани ли са, ако за тая работа реагират така? Той го разправя, че щели да бъдат по-малко учтиви, и да те гледат намръщено, но като имаме предвид примера ни от село Мечка, знаем, че нашите няма само да ти се мръщят:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
"Инвестор" дали няма да могат да питат БНТ, колко аджеба ни струва тая шупнала боза!Наистина така се казваше, малллле, как забравих името на тая култова простотия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Па не знам, и това може да се случи. Ала по-скоро, надали. Най-яко на санкциите ще се противопостави...глобализацията. Щото всички са навързани повече и от свински черва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
и друго-и преди съм питал-на колко западни лидери ще им вземат главата протести/избори, ако освен студена зима вдигнат и да кажем с 30-50% бензина(и от там-всичко друго)?Пък Путин не е тръгнал за никъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
дързост и красота:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Русия за средносрочен период си е самодостатъчна, да не говорим, че Китай никога няма да спре да търгува с тях. А в Китай има и китайски производители, не само американски. Корея също. Япония също. Въпроса е средносрочно Европа може ли да си е самодостатъчна, особено без газ зимата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 5
Teo88
преди 9 години
Е как какво остава - остава на твърдия запад да му омекнат ... китките:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
е тогава кво остана? Само една уговорка правя-ако някой ми каже-ще спрат валутата, то да погледне златните резерви на Русия, а надали има как да спрат златото да се търгува:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
Teo88
преди 9 години
"приемам корекцията-айфони нема да има!" - айфоните ще са последното нещо на което санкциите ще спре внаса в Русия. Само леееееееееекинко тези които произвеждат айфоните ще им сменят името за руския пазар - например с Чайфон;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
""""Допускам, че и вносът на холивудска продукция и турски сериали също ще бъде ограничен""""""""Знае ли някой, колко струва оня американски сериал на БНТ, а де, не помня името му, за фамилиите с бизнес в модата, дето бабите ни се учат, как да се държат с дядовците!Побъркаха народа ни с "образци"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още