IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клиентите на ЧЕЗ България ще могат да подават сигнали и онлайн

До 30 дни подателите ще получават отговор на своето запитване до компанията

15:18 | 21.04.14 г. 1
Клиентите на ЧЕЗ България ще могат да подават сигнали и онлайн

Клиентите на ЧЕЗ България ще могат да правят запитвания и да подават сигнали до фирмата и онлайн чрез специално поле на корпоративния сайт на компанията (cez.bg) в секция „Контакти”.

Онлайн вече могат да се изпращат съобщения и до енергийния омбудсман на компанията – Радослав Димитров.

След подаването на сигнала, клиентите ще получат входящ номер на посочения от тях електронен адрес. Отговор на запиването или сигнал за нередност трябва да бъде получен в рамките на 30 дни.

По отношение на сигналите до омбудсмана – клиентите ще получат потвърждение дали запитването им е прието за обработва и какъв ще е очакваният срок за отговор, обясняват от пресцентъра на компанията.

Възможността за подаване на сигнали през интернет е една от мерките за повишаване на качеството на обслужване на клиентите, предприети от ЧЕЗ България през последната година. Сред тях е новата институция енергиен омбудсман и Потребителския съвет, както и мобилните приемни, организирани в малките населени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Както е сега в М-тел. Само че се оказа че жалбите подадени онлайн не се приемат за валидни. Най добре си ги пускайте със номер и дата. Само това важи когато шпосле се обърнете към Комисията за защита на потребителите.Темата предразполага към размисъл Вземаме един компютър. реално това е най-сложното нещо измислено от човека. Оба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още