IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с жилища на груб строеж набират скорост

Продължава да расте и броят на имотите, закупени с цел инвестиция, отчита агенция

11:02 | 22.04.14 г. 30
Сделките с жилища на груб строеж набират скорост

Сделките с жилища на етап груб строеж отново набират скорост на пазара, отчитат от "Адрес Недвижими имоти". 

Над 10% от продажбите на агенцията през първото тримесечие на 2014 година са направени преди получаване на Акт 14.

„Работим в близо 150 нови сгради в София, Пловдив, Варна и Бургас. В момента около 50% от имотите в най-качествените от тези сгради са продадени, макар проектите да не са минали дори Акт 14. Купувачите са информирани и наясно с риска, който поемат. Те обаче се интересуват единствено от сигурни проекти на доказани предприемачи, съзнават, че цените са стигнали дъното и бързат да изпреварят очаквания им ръст“, коментира изпълнителният директор на компанията Георги Павлов.

По думите му недовършените все още имоти са изборът на две основни групи купувачи, чиито мотиви за покупка не изискват незабавно нанасяне в новото жилище. Едната група са родители, които купуват за децата си, като очакванията им са имотът да е готов за нанасяне след няколко години, когато детето им ще потърси самостоятелност. Другата група са семейства, които вече притежават първо жилище, а търсенето им е свързано със стремежа да осигурят по-комфортно пребиваване и да разширят площта, на която живеят.

Същевременно строителните предприемачи вече следват по-високи стандарти в строителството заради новите изисквания на купувачите. „Дойде краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. Пространствата, които се проектират, са с около 30% по-обширни, а голяма част от тях са и с по-високи тавани“, посочва Павлов.

От агенцията отчитат, че продължава да расте и броят на имотите, закупени с цел инвестиция. През първото тримесечие на годината 25 на сто от купувачите са придобили жилище с цел последващо отдаване под наем.

Друг показател за стабилизирането на пазара е повишаването на броя сделки за жилища над 100 хил. евро – за периода януари-март те представляват около 7% от всички, отчитат още от компанията.

Купувачите и продавачите договарят все по-малки отстъпки – около една трета от сделките през последните 3 месеца са сключени без компромис в цената заради сближаването на очакванията и изискванията на двете страни.

Засилва се и интересът към жилищата в централните райони на София. През първото тримесечие броят на сделките с имоти в елитните централни райони на столицата е нараснал двойно в сравнение с последните месеци на 2013 г.

Същевременно цените от началото на годината остават без съществена промяна, сочат данните на компанията. Средната стойност за София е около 660 евро на кв. м, приблизително такава е и във Варна. Нивата в Пловдив са около 500 евро, а в Бургас - около 480 евро за кв. м жилищна площ. Ръст на цените е отчетен в отделни, по-предпочитани от купувачите на жилища райони.

По-активни са били и наемателите на жилища в столицата в началото на тази година. Търсенето е концентрирано главно в центъра на града, в южните райони и в "Младост". Средният наем е варирал между 150 и 250 евро, а ремонтираната баня и кухня са били водещ мотив за наемателите да сключат сделка.

Пазарът на наеми може да се активизира в пъти, ако наемодателите решат да нанесат дори минимални подобрения в предлаганите имоти, прогнозират от агенцията.

През следващите месеци компанията очаква цените на пазара на жилища да останат стабилни и търсенето да е по-активно. Яснота в регулацията, засягаща кредитите, също би дала допълнителен тласък на пазара на жилища.

Още новини за жилищния пазар в България може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

29
rate up comment 7 rate down comment 1
Crux
преди 9 години
В селската кръчма с пластмасови столове и масички от най-евтините се продава домашна ракия и лимонада от химикали. В селския смесен магазин има по 2 вида салам и кренвирши от най-най-долнопробните.Просто няма никакво място за сравнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 1
Crux
преди 9 години
Твоето сравнение също е неточно. Защото не може да се сравнява село на 30 км от Лондон със село на 30 км от София.В лондонското село всичко е чисто, подредено, улиците са асфалтирани, с тротоари и осветление. Има централен водопровод, канализация и газификация. Къщите са боядисани и поддържани, дворовете са оградени, тревата е окосена. Има 2-3 пъба, няколко магазина, вероятно и средно голям супермаркет. Битовата престъпност е нулева.Да вземем сега едно село около София. Има ЕДНА улица, от нея се отклоняват някакви кални коловози. За асфалт, тротоари и осветление никой не е и чувал. 90% от къщите са с *** на двора. Масово къщите са неизмазани, оградите са килнати на една страна, а дворовете са засипани с всевъзможни *** и вехтории. Грухтят прасета, кудкудякат кокошки. Голяма част от къщите са необитавани. Задължително има мини *** гето, което тормози цялото село. Кражбите са ежедневие. В селската кръчма с пластмасови столове и масички от най-евтините се продава домашна раки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 0
pepince
преди 9 години
Тази статия да не е поредната спонсорирана от "Адрес"...на зелено се купува само за да си спестиш от ДДС и довършителни работи...ама строителя взе парите иии...*** го гони да завърши сградата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
апартаменти-да спре. Тия дето в момента продават са се разбрали с банките си, та не им дреме и да изчакат, а това не са чушки и домати, сега инвеститорите са подготвени да си извадят парите за повече от половин година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
И понеже сутринта ме мързеше да пиша(да не повярваш)-статията не е вярна поради изкривена гледна точка. Вярвам, че има голямо прехвърляне на апартаменти на Акт 14, ама това не значи реални сделки(ако и статистиката да ги отчита като такива). Ако един предприемач втаса работата то си вика на помощ някое приятелче да му услужи с пари. Как гарантира заема-сетете се сами. Това не е нещо ново. В момента в Сф(вярвам, че изкривяването е заради подобни случаи) има поне ...бе доста, аз знам за поне 3 проекта дето така се финансират(един доста голям в Младост). На тия дето чакат да паднат цените-няма да паднат, да не ги чакат. На тия дето чакат да се качат цените-няма да се качат, да не ги чакат. Корекции под 5% на година не е нито падане, нито качване. Обяснявал съм що-ако някой иска мнението ми-на лично да не отегчавам пак хората. Наемите не са по-активни, даже напротив. Това за по-малките коментари на цената на първичен пазар го вярвам-просто щото няма нови блокове. Който бленува празни апарт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
не си ли депутат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
А и още нещо-за 30 мин от Сливница в София. Огледай цените на къщите в селата около Сливница:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 11
kalendar
преди 9 години
само да знаеш-аз съм червен, и се кефя на Ореха. Та трудно ще мина за фен на ББ-даже мога да ти постна линкове под статии къде съм го псувал на умряло(като изпадна в сляпа ярост).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
ми честно да ти кажа...не знам какви оферти си гледал, ама искам да видя къде в Челси има имот за 2500 паунда на кв.м.(ако и там да не е пазара на кв.м.), щото мога да ти покажа оферти в Оборище за около 1600-1800 Е на кв.м. София е адцката евтиния. За Сан Франциско нищо не мога да кажа, ама лондон е сигурно няколко пъти по-евтин от Сф. А нормален имот в Люлин спокойно ще намериш за 600 Е на кв.м. Качествен-за 650 Е. Те това го отнеси към тия 2500 паунда. Между другото...не съм сигурен, че за нормален квартал в Лондон 2500 паунда на кв.м.(ако и пазара там да не е в кв.м.) ще ти стигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Koe e е смехотворно бе град като Лондон? Като къщата ти е на 15 мин пеша от влака и трябва да смениш 3 влака за да стигнеш а?Добре ли е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още