IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Левиев: Расте броят на запитванията за инвестиции в производство в България

Страната обаче се затруднява да привлича големи инвеститори заради бонусите, които те искат, твърди основателят на консултантската компания Елта Консулт

08:16 | 23.04.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Арх. Валери Левиев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Арх. Валери Левиев. Снимка: Личен архив

Арх. Валери Левиев има  над 20 години опит в сферата на недвижимите имоти, сертифициран международен специалист по недвижими имоти (CIPS), както и лицензиран оценител от Камарата на независимите оценители в България. Валери Левиев е специалист в сферата на корпоративните консултантски услуги, търговски придобивания и оценки и ръководи оценителския и консултантски екип на Елта Консулт. Той има опит в трансгранични консултации, инвестиции и оценки.

Арх. Левиев координира и работи над оценителско портфолио в България, Малта и Македония за банкови и IPO цели. В периода 2004 -2009 г. Елта Консулт е асоцииран партньор на CB Richard Ellis за България. 

С онователя на консултантската компания "Елта Консулт" говорим за пазара на индустриални площи и тенденциите за развитието му. 

Пазарът на индустриални и логистични площи така и не премина през бурното развитие, което претърпяха останалите сегменти от пазара на имоти, заради кризата. На водещите пазари в Европа се наблюдава устойчиво възстановяване, в България също се вижда засилено търсене на фона на ограниченото предлагане на съвременни площи. Какви други тенденции се наблюдават/зараждат на пазара на фона на политическата и икономическата ситуация?

През още 2008-2009 г., по време на  MIPIM и Expo Real, основна тема беше световната  рецесия, загубата на доверието между банките и инвеститорите, наличието на  „токсични кредити“, както и негативните очаквания на инвеститорите и банките. През 2013 г. по време на Expo Real и особено през март 2014 по време на MIPIM сред повече от 65% сред западните и далекоизточните инвеститори доминираха по-позитивни очаквания в сравнение с 2013 г., съгласно проучване на Wisconsin School of Business. Очакванията са, че подтикван от интереса на инвеститорите от САЩ, Тайван, Китай и други страни, пазарът в Европа ще продължи да расте, тъй като предлага защита от инфлация, нисък инвестиционен риск и редовен доход. 

Фактите сочат че, индустриалният сегмент е много активен и ще продължи да се разширява с по-бързи темпове в сравнение с другите сегменти от пазара на бизнес имоти. Едни от основните фактори европейските пазари да са предпочитани са стабилният ръст на икономиките, ниската оценка на риска, ниска инфлацията и безработица. При нас измеренията обаче са съвършено различни. За съжаление, безработицата продължава да нараства според последните данни на статистиката. Понятията „възстановяване“ и „депресия“ се измерват по различен начин за Европейския съюз (ЕС) и България. На европейските и централноевропейските пазари на индустриална собственост, дори в някои страни от Югоизточна Европа, като Румъния и Сърбия, динамиката е по-голяма, отколкото е в България. В страните от Централна Европа – Полша и Чехия,  е налице сериозен подем на пазара на имоти, броят на инвестиционните трансакции и техните размери се увеличават.

Индустриалният сегмент от пазара на недвижими имоти категорично е водещ навсякъде. Инвестирането в индустриални имоти предлага добра диверсификация на портфейлите на инвестиционните фондове. И сега, ако направя едно сравнение с България – факт е че, от 2013-та година има сигнали за реиндустриализация в нашата страна. За съжаление, в много градове се виждат руините на старата индустрия, на много изоставени сгради на предприятия без прозорци, които е скъпо да бъдат възстановени. За повечето български или западни предприемачи, които биха започнали да произвеждат в България, в повечето случаи е по-изгодно да се наемат нова сграда или да построят такава. Считам че ще започне замяна на старите сгради със съвременни, защото това позволява на предприемачите за ползват практически безплатно изградената на индустриалните площадки инженерна инфраструктура.

Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bpst
преди 9 години
Архитект, който е станал брокерче!?'баси....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Абе и при нас расте броя на запитванията за оферти, ама от запитвания само не се живее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още