IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 обмисля мерки за намаляване на зависимостта си от руския газ

На следващата среща на седемте най-развити икономики ще се обсъжда повишаването на енергийната сигурност

15:27 | 22.04.14 г. 12
Г-7 обмисля мерки за намаляване на зависимостта си от руския газ

Седемте най-развити икономики в света ще обмислят мерки за намаляване на зависимостта си от руския петрол и газ и преодоляване на политическия натиск, свързан с енергийните доставки, съобщава Times, като се позовава на британския министър на енергетиката и климатичните промени Ед Дейви.

На следващата среща на Г-7, която ще се състои на 5 и 6 май, представителите на държавите ще дискутират пакет от мерки за повишаване на енергийната сигурност.

Това може да ускори изграждането на междусистемните електропроводи между Великобритания и Белгия, Франция и Норвегия, както и да насърчи проучванията за шистов газ на Острова, алтернативните газови доставки и мерките за енергийна ефективност.

Дейви допълва, че Япония, която по принцип се отказа от ядрената енергия след катастрофалното земетресение и последвалата ядрена криза, е възможно да възобнови работата на някои реактори.

Великобритания не внася природен газ от Русия, но държавният доставчик Газпром задоволява около 30% от нуждите от синьо гориво на Европа, отбелязва изданието. Това засяга Франция, Германия и Италия.

Освен това около 40% от доставките на газ за Европа се осъществяват през Украйна, която от месеци е раздирана от политическа криза. Същевременно анексирането на Крим от Русия светна сигналната лампа за енергийната сигурност в Европа.

Дейви посочва, че Русия използва газовите си резерви по „агресивен начин“ и предупреждава, че засилващото се напрежение в Украйна може да доведе до ръст на цените на природния газ. По думите му Лондон трябва да демонстрира солидарност с останалите държави от ЕС и да защитава газовите доставки.

„Не е правилно Русия да държи в шах някои държави“, посочва Дейви. „Ако искаме да подобрим енергийната сигурност в Европа, трябва да гледаме на нещата глобално“, допълва той.

„Г-7 има реалната възможност да покаже на Русия, че бизнесът подобрява сигурността на газовите доставки. Трябва да се възползваме от всичко – от диверсифицирането на доставките на газ, през шистовия газ, до подпомагането на други държави, които търсят много газ в момента, но нямат нужда от него“, казва още Дейви.

Енергийната ефективност и възобновяемите източници на енергия също ще бъдат обсъдени на следващата среща на Г-7.

Още за ситуацията около Украйна – в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 9 години
Чак сега разбрах дълбокият замисъл,за обграждане на Русия с военни бази на САЩ и НАТО - то било за осигуряване на сигурността на Русия.Поклон пред това дълбоко хуманно дело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
"Йотингер", с така написано, дори след транслитерация, име, едва ли би се познал под него. И, заради пустите две точки над "О"-то, де юре, ще излезе сух от кашата. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Само един пример в подкрепа на последното: ти ако чуеш от устата на свой партньор да казва по твой адрес "Абе я му е^и майката на тоя!", ти ще продължиш ли да работиш с този човек? Щото ИЮ даже по-предано се слепна за позицията на САЩ, въпреки, че доста голям процент от обикновените хора и бизнеса от различен мащаб напр. в Германия и ОСОБЕНО във Франция, Италия и Испания са против не само санкции, но и дори срещу самата риторика по отношение на Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
И какво произвеждат повече? Коя е тази северна страна, която толкова е увеличила производството си? Щото германците са единствените, за които се сещам, ама те смучат газ като ламя от 3-4 източника и треска ги тресе от перспективите нещо да им спре руския газ! Даже има обратния случай - Великобритания е с катастрофален спад в индустриалното си производство, но увеличава потреблението на природен газ и скоро срамежливо се изниза като пръдня из *** инфо, че обсъждат с Газпром евентуален внос, за да компенсират спадащите добиви в Северно море.Абе айде холан! Чуха се и трезви гласове и от Англия, и от Германия, и от Франция и Италия за това, което ще се случи, ако Русия излезе от европейската икономика, но американците вече постигнаха нещо, което все още малко плоскоглави коментатори са регистрирали - че Еврпа вече се управлява от една клика, която няма нищо общо с интересите на европейските граждани и техните държави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
Мави не така плоско , енергийното потребление в повечето северни страни в Европа е на ниво 1990 г. , и това не е щото произвеждат по малко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха... това, че се е свили потреблението на газ е защото много сме напреднали в Европа, или защото икономиката й върви стабилно назад? Усещаш ли тънкия момент? Икономика без газ няма, както и газ без икономика на никого не трябва... хахаха! Не знам руснаците как са си го начукали, обаче на Европа какъв й се гласи, ако не се събуди, просто не е за слаби нерви!... и не съм сигурен чии граждани - на Русия или Европа първи ще излязат по улиците да избесят по стълбовете управниците си следващата зима, ако нещо се одриска и начуканите руснаци ни го *** и на нас... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 9 години
е , малко глуповата статия . Дори в Дг днес ( 22.04.2014) произведената от ВЕИ електроенергия достига до към 30 % от общото производство , на в статийката пише че от СЕГА нататък щели да намаляват зависимостта си , *** пичове то тоя процес е отдавна в ход и Руснаците рипат като заклани ама няма не искам . За справка само за последните 10 г. потреблението на газ се е свило с 10 % а миналата година бяха принудени и да свалят цените средно с 10 % за Европа ( дори и за България )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Аха, къде по-цивилизовано е да сваляш властта чрез тайните си служби и да назначаваш марионетни правителства да ти играят по свирката. След което ключови отрасли да преминат в ръцете на твои хора и по този начин държавичката да почне да ти носи приходи - не е нужно да анексираш нищо. Чиста работа по демократичному.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Тез пък сега ли се сетиха да обмислят или с тези приказки само се опитват да спечелят време за оправдание че са изправени пред задача без решение в близките 5 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Руснаците сами си го начукаха! Сега както и да се променят вече никой няма да им вярва! За демократичния свят освен това е много важно да докаже, че анексирането на чужди територи е възможно най-лошия бизнес за една държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още