IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вигенин: Резолюцията на ЕП за „Южен поток“ е емоционално натоварена

Евродепутатите гласуваха против проекта, защото искат бързото възстановяване на Украйна, смята външният ни министър

15:35 | 22.04.14 г. 2
Вигенин: Резолюцията на ЕП за „Южен поток“ е емоционално натоварена

Резолюцията на Европейския парламент срещу „Южен поток“ е емоционален израз на желанието на депутатите за по-бърза финансова, икономическа и политическа стабилизация на Украйна. Затова не бива да се преувеличава значението й, коментира външният министър Кристиан Вигенин, цитиран от БТА.

Според него газопроводът не е проблемът нито на Украйна, нито на отношенията между ЕС и Русия. „Южен поток“ е важен национален проект – както за сигурността на страната, така и за гражданите, уточни още Вигенин. Според него той е един от малкото въпроси, по който има единомислие и единодействие на институциите и на различните партии в страната.

Важността на „Южен поток“ нееднократно е подчертавана и от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според него проектът ще активизира икономическото развитие и ще открие 5 хил. работни места и то в един от най-бедните региони в целия ЕС.

Освен това той е важен за диверсификацията на газовите доставки на България, макар и само по отношение на маршрутите. Работи се и за диверсификацията и на източниците на природен газ, гарантира още Стойнев. 

Вигенин днес подчерта и несигурността в Украйна през последните години и припомни за газовата война между Киев и Москва през 2009 година. Тогава заради спор относно транзитираните количества газ "Газпром" спря доставките за Европа и без природен газ останаха държави като България, получаващи 100% от суровината през газопроводите, преминаващи през Украйна.

Трасето на „Южен поток“ ще премине не само през територията на България, но и през други страни, членуващи в ЕС – Хърватия, Австрия, Унгария, Словения, Гърция и Италия. Затова и правителството определя газопровода като важен не само за страната ни, но и за целия регион, и съответно и за Евросъюза.

От Европейската комисия обаче не разглеждат по същия начин „Южен поток“. И председателят на комисията Жозе Мануел Барозу, и комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер, коментираха, че проектът не е приоритетен за общността. А това е важно условие в преговорите по съвместимостта на тръбите с европейското законодателство.

През почивните дни говорителят на Гюнтер Йотингер – Сабине Бергер коментира, че при работата си работната група, натоварена с проучването на възможностите за реализация на „Южен поток“, ще се съобрази с "общия контекст на отношенията между ЕС и Русия", т.е съответно и с наложените санкции срещу Москва.

На този етап Русия отказва да поиска изключение за „Южен поток“, както направи със „Северен поток“ - газопроводът до Германия. Проектът нарушава европейското законодателство и по-точно Третия либерализационен пакет в частта му за разделянето на собствеността на преносната мрежа от производството, допускането на трети страни и определянето на тарифите за пренос на суровината.

Аргументите на Русия обаче са, че проектът е международен и не трябва да се подчинява на европейското законодателство. Освен това „Газпром“ успя да подпише двустранните споразумения с всички държави, участващи в проекта и сега отказва да предоговори условията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
""""""Аргументите на Русия обаче са, че проектът е международен и не трябва да се подчинява на европейското законодателство"""""""А не е ли така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
хахаА пък Вигенин е много емоционално осакатен гей и лош лъжец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още