IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин поръча на Boeing 50 самолета 737 за 4,6 млрд. долара

Производителите на гориво-ефективни самолети се радват на все по-засилващата се средна класа в Китай

19:09 | 22.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Пекин поръча на Boeing 50 самолета 737 за 4,6 млрд. долара

Китайският превозвач Shandong Airlines съобщи, че е направил поръчка за 50 самолета Boeing 737 на обща стойност 4,6 млрд. долара по каталожни цени, предава BBC.

Авиокомпаниите в Китай продължават да увеличават постепенно своите флотилии, за да отговорят на нарастващото вътрешно търсене на въздушен транспорт. Основната причина за засиленото търсене е все по-разширяващата се средна класа в Поднебесната империя.

От Boeing потвърдиха, че са получили поръчка от авиокомпанията, но отказа да потвърдят броя на самолетите и общата стойност.

Поръчката предстои да бъде одобрена от китайското правителство.

"Boeing се радва на силния интерес на Shandong Airlines и ние продължаваме да работим с тях и китайското правителство, за да бъде определен най-добрия начин да се отговори на техните изисквания", посочи в изявление говорителят на производителя на въздухоплавателни средства.

Все по-голям брой авиокомпании търсят да закупят гориво-ефективни самолети, което засилва допълнително конкуренцията между производителите на машините.

Пазарът на самолети с до 200 места и с тесен корпус се очаква да генерира продажби на стойност 20 трлн. долара през следващите 20 години. Секторът е доминиран от моделите Airbus A320 и Boeing 737.

Ако бъде одобрена, последната поръчка от Пекин ще бъде голяма победа за Boeing, която не само се конкурира с Airbus, но също така е вероятно да се сблъска с конкуренцията на китайската държавна компания Comac. Компанията вече отчете 400 поръчки за модела си C919. Според много анализатори дружеството ще се радва на още по-голям интерес, особено от местните авиопревозвачи.

Също във вторник, конкурентната китайска авиокомпания Air China предупреди, че печалбата ѝ за първото тримесечие ще бъде с до 65% по-ниска в сравнение с изминалата година в резултат на спада на покупателната стойност на юана.

Държавна авиокомпания, която финансира голяма част от своите покупки на въздухоплавателни средства в щатски долари, отчете нетна печалба в размер на 249 млн. юана през първото тримесечие на 2013 г.

Юанът спадна с 2,7% спрямо американските пари през първото тримесечие на годината.

"Финансовите разходи на дружеството отстъпват значително в сравнение със съответния период на 2013 г. , което се дължи на валутните загуби", посочиха от Air China в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
vivankata
преди 9 години
Защото имат много американски хартийки за харчалък и най-лесно оттам ще минат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
crammer
преди 10 години
Eee, що така! Другаря путин можеше да ви ги достави на половин цена и на газ за още по-евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още