IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата у нас с лек ръст от 0,2% през първото тримесечие

На годишна база обаче не е регистрирана промяна на цените, отчитат от НСИ

12:01 | 23.04.14 г. 7
Цените на жилищата у нас с лек ръст от 0,2% през първото тримесечие

Цените на жилищата* у нас са отбелязали лек ръст от 0,2% през първото тримесечие на 2014 г. спрямо предходните три месеца, сочат данните на Националния статистически институт. На годишна база не е регистрирана промяна на цените.

За последното тримесечие на миналата година беше отчетено минимално понижение от 0,1% спрямо предходното и спад от 1,2% на годишна база.

В същото време, според статистиката на Агенцията по вписванията продажбите на недвижими имоти в страната през първото тримесечие на годината намаляват. Регистрирани са малко над 40,5 хил. сделки, което е с 8% по-малко спрямо първото тримесечие на 2013 г. и с 38 на сто по-малко спрямо четвъртото тримесечие на миналата година.

За периода януари – март 2014 година средната цена на жилищата в България е 866,44 лева на квадратен метър, сочат още данните на НСИ. Най-скъпи са жилищата в столицата – 1 463,17 лева за квадратен метър, като спрямо същия период на миналата година цената расте с 0,4 на сто.

Варна е на второ място по отношение на цената на жилищата. В морската ни столица квадратен метър жилищна площ се търгува за около 1 370 лева. Тенденцията обаче е към намаляване на цената – 0,3% спрямо първото тримесечие на 2013 година.

Най-ниски са цените на имотите в Кюстендил – почти 493 лева за квадратен метър жилищна площ. В града е отчетен и един от най-сериозните спадове на цените на жилищата на годишна база – с 2,2%.

Агенции за недвижими имоти отчитат, че в последните месеци набират скорост сделки за имоти на груб строеж. Обикновено това правят купувачи, които не търсят бързо местене в ново жилище.

*Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

Движението на цените през последните години можете да проследите на графиката

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
сорка-пак няма да се съглася. Големите посредници имат интерес да има колкото се може по-дълго такъв пазар. Щото това прецаква малката конкуренция(т.е. увеличава им се пазарният дял). А останалите на пазара строители си им е добре-за тях има пазар, щото вече нямат конкуренция-останаха само тия дето са наистина строители и наистина искат да се занимават с това. Щото преди всеки искаше да построи блок и доста го правеха, а качеството отиваше няма да казвам къде.По-скоро това заглавие е отражение на желанието на финансистите и банкерите, когато имаше бурен възход на пазара и така лесно отпускаха кредити. А сега няма на кой.За ръста си прав-даже си много прав! И даже такива-1-2% не ги броя за ръст, а за изкривяване на статистиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
BigBear
преди 9 години
Просто заглавието е отражение на желанието на активните участници в пазара на недвижимите имоти - посредниците и строителите. Те са в лек оптимизъм защото има спадане на лихвите, изчистване на значителна част от залежалата стока(имоти) и все пак някакъв ръст на новите строежи. Правилното заглавие е Цените без промяна през 1Q - Ръст е нещо което се мери поне в проценти а не в промили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
ми значи сме на една позиция-цените не мърдат. Коментари 26 и 27.http://***.investor.bg/imoti/109/a/sdelkite-s-jilishta-na-grub-stroej-nabirat-skorost,170938/Но за тенденцията не си прав-тази е на национална база, докато вдигаха данъците(не на всякъде), та не е сигурно дали реално я има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Crux
преди 9 години
То това с изповядването на минимална цена винаги го е имало. Важна е тенденцията. По-интересно е друго - че за последните 12 тримесечия цените в София на практика не са мръднали. Не се качват, но и не спадат. Така че този, който чака средна цена от 200 Евро/кв. м в София, никога няма да дочака. Както и онзи, който чака средна цена от 2000 Евро/кв. м.Това са реалностите, независимо дали ви харесва или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
сорка, ама бъркате-статията е вярна, както винаги дявола е в детайлите. НСИ си изкарва своя статистика, която даже подозирам, че е вярна. Обаче огромна част от сделките(мнозинството) минават на възможно най-ниска цена(най-ниската възможна), за да се спестят такси. Една съвсем не малка част минават на данъчна оценка. А данъците са се вдигнали тук-там(например Свиленград) и това просто е било достатъчно да се отчете ръст. Пък знам ли-ръст от 0,2% си е напълно възможен-то си е в рамките на статистическата грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Това е поредната платена манипулативна статия по темата.Вече им загубих бройката.Някой иска нарочно да вдигне цените и започна медиина кампания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 1
melon
преди 9 години
Няма такова нещо! Статията е манипулативна! :)Всъщност има ръст на цените и на покупките "на зелено", ама в мокрите сънища на някои...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още