IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В "Лукойл Нефтохим Бургас" ще има комплекс за преработка на тежки отпадъци

Първият етап за реализацията на проекта ще струва 1,5 млрд. долара, съобщават от ръководството на "Лукойл"

18:52 | 23.04.14 г. 2
<p>
	Пламен Орешарски се срещна с Вагит Алекперов. Снимка: <em>Министерския съвет</em></p>

Пламен Орешарски се срещна с Вагит Алекперов. Снимка: Министерския съвет

Руската компания „Лукойл“ има намерение да изгради комплекс за преработка на тежки отпадъци на територията на рафинерията „Лукойл Нефтохим“ в Бургас. Първият етап за реализацията на проекта ще струва 1,5 млрд. долара.

Средствата са за изграждането на основната инсталация за хидрокрекинг на гудрон, както и спомагателни инсталации.
Това е съобщил президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов на среща с премиера Пламен Орешарски.

Пламен Орешарски определя тази инвестиция като добра и приветства разширяването на дейността на „Лукойл“ в България, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

В изграждането на комплекса са ангажирани пряко 2 хил. души, а заедно с организациите, извършващи заготовка за монтаж, общият брой на работните места надвишава 3 хил., сочат оценките на руската компания. Редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване, се осъществяват от български фирми-подизпълнители.

Завършването и на следващия етап от проекта с изграждането на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност.

В света има само 6 страни с подобни действащи инсталации – Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт.

Президентът Росен Плевнелиев също се срещна с ръководството на “Лукойл”. Според него Изграждането на новия завод на „Лукойл“ за преработка на нефт в Бургас има положителен ефект и за позиционирането на страната ни като износител на горива, съобщава пресслужбата на Президентството.

По думите на Алекперов страната ни ще почувства положителните резултати от откриването на новия комплекс за преработка на петрол, който отговаря на най-високите екологични стандарти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
nns
преди 9 години
Преди 1 година :)) и вече се движат с 8 месеца закъснение италианците, докараха де що поляк и румънец може да държи електрожен и стана една мацаница :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 9 години
Орешарски Кога точно започва строителството и кога първия долар от тази инвестиция ще влезе в България Преди всеки избори се провеждат такива срещи и започват едни обещания Кажи кога започва реализацията на проекта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още