IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И EVN започна преговори с НЕК по спора с прихванатите средства

Компанията е поискала и отлагане на заседанието на ДКЕВР по процедурата за отнемането на лицензите на трите ЕРП-та, насрочено за 28 април

19:20 | 23.04.14 г. 1
И EVN започна преговори с НЕК по спора с прихванатите средства

EVN България също изпрати предложение на Националната електрическа компания (НЕК) за уреждане на търговския спор с прихванатите средства, съобщиха от пресцентъра на електроразпределителното дружество.

Припомняме, че в началото на месеца преговори с държавната компания започна ЧЕЗ България.

От EVN на този етап се въздържат от коментар какво предлагат на НЕК с мотива, че не искат да влияят на решението. От НЕК също не дават информация за внесеното предложение, но потвърждават, че преговори се водят, а ръководството на компанията се запознава с предложението на електроразпределителното дружество.

Припомняме, че НЕК, ЧЕЗ България, EVN България и Енерго - Про водят спорове относно прихванати средства, които трите електроразпределителни дружества са платили на производителите на зелена енергия. По закон ЕРП-тата са длъжни да изкупят електричеството от ВЕИ-централите и да го продадат на обществения доставчик (НЕК). От държавната компания пък трябва да възстановят тези суми на ЕРП-тата.

Към момента обаче няма работеща система за компенсиране на разходите за изкупуване на електричеството от ВЕИ-мощностите. Задължение за това има енергийният регулатор, а обещанията са, че за новия ценови период (юли 2014 – юни 2015 година) такава схема ще бъде разработена.

И трите дружества обаче не изчакаха изготвянето на схемата и прихванаха от дължимите средства. Обяснението им е, че това е нормална практика при бизнес отношенията и пести такси за банкови преводи и други разходи.

От НЕК обаче се оплакаха на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, че с прихващането на дължими средства трите ЕРП-та всъщност заплашват сигурността на цялата система, защото компанията няма да може да се разплати с производители на електричество.

В крайна сметка от енергийния регулатор започнаха процедура за отнемането на лицензите на трите дружества. За 28 април е насрочено открито заседание на енергийния регулатор, на което трябва да бъде взето решение как ще продължи процеса.

Днес от EVN България обясняват, че са поискали отлагането на това заседание. От компанията поискаха да се запознаят по-задълбочено с представените от НЕК допълнителни доказателства по случая.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов вече обясни, че допълнителните доказателства всъщност са още фактури, с което от държавната компания са пояснили схемата на прихващането. Появата им обаче накара и енергийния регулатор да прекрати откритото си заседание на 7 април и да насрочи новото – за 28 април.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
Бате Пешо
преди 9 години
Тия австрийски гейове няма какво да ги бавят,Вземат им лиценза и си заминават за Австрия.Там да прилагат *** мурафети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още