IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фестивалът Tribeca поглежда към тъмната страна на биткойна

Нов филм разказва историята на Чарли Шрем, който е обвинен в нелегални сделки с биткойни

11:55 | 24.04.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Чарли Шрем ще бъде звездата на филмовия фестивал Tribeca, който се провежда две седмици, след като той получи обвинителен акт за пране на пари – нещо, което може да го вкара в затвора за 20 години.

Шрем трябва да се появи в панела след днешната премиера на „The Rise and Rise of Bitcoin”, документален филм за пътуването на криптовалутата от неизвестността към популярността.

24-годишният мъж получи разрешение да напусне дома на родителите си в Бруклин, където стои под домашен арест, за да отиде на събитието. Шрем обаче ще трябва да носи проследяваща гривна, която е поставена на глезена му, пише Bloomberg.

Мъжът е обвинен в заговор за пране на 1 млн. долара в биткойни, както и че е искал да подпомогне извършването на покупки в нелегалния онлайн пазар Silk Road.

"Това ще бъде наистина голяма част от историята“, коментира Шрем в телефонно интервю, говорейки за филма.

95-минутната лента разказва развитието на дигиталната валута чрез историите на хора като Шрем и други биткойн ентусиасти, начело с Даниел Мрос, който е брат на режисьора. Доскоро хобито на Мрос било да използва компютърни системи, за да решава криптографски проблеми, да проверява трансакции и да отключва нови биткойни. Това вдъхновява Никълъс Мрос да започне да прави филма преди две години. По думите му тогава се натъкнал на „много тайни истории“, свързани с валутата.

Филмът проследява възхода на биткойна и появата на предприемачи и инвеститори като Ерик Ворхийс – съоснователят на платформата Coinapult, която позволява изпращането на биткойни до всеки имейл и мобилен телефон, както и на Джаред Кена, съосновател на виртуалната платформа Tradehill. Очаква се и двамата да присъстват на премиерата, билетите за която вече са разпродадени.

Биткойнът попадна в светлината на прожекторите, след като отвореният му код беше написан от програмист или група програмисти, използващи името Сатоши Накамото. Кодът беше направен публично достояние през 2009 г.

Снимките на документалния филм по темата започват през май 2012 г., а финалът им е сложен миналия месец. Лентата включва и арестуването на Шрем.

"Беше трудно да разберем, че сме готови. Колкото повече и повече неща се случваха с биткойна, толкова по-трудно беше решението“, коментира 31-годишният Никола Мрос.

Финалните кадри включват Дориан Накамото, 64-годишен калифорнийски инженер, който Newsweek определи като създател на биткойна. В лентата мъжът отрича да стои зад тази история.

За Шрем събитието ще е един вид почивка от делото. Той възнамерява да пледира невинен, посочва адвокатът му Марк Анифило. Всъщност една трета от „The Rise and Rise of Bitcoin” включва размишленията на Шрем за страха да не попадне в затвора.

„Това е супер ужасяващо. Не искам да отида в затвора и не искам да се превърна в мъченик“, твърди мъжът пред камерата. Шрем казва, че голяма част от информацията, използвана срещу него, той самият предоставил напълно доброволно. Мъжът смята, че делото е слабо и вероятно никога няма да стигне до съдебната зала. Въпреки това не отрича, че е изплашен. От своя страна федералните прокурори  го наричат „биткойн милионер“.

Според Шрем хората, занимаващи се с биткойни, се чувстват така, сякаш са на война – „като войници в армията“.

Той самият открил биткойна, разглеждайки уебсайт през 2011 г., когато учил в Brooklin College. След това създава BitInstant - платформа, която позволява на клиентите да купуват от валутата. Сред инвеститорите в компанията са Камерън и Тейлър Уинкълвос, които се опитват да получат одобрение от регулаторните органи за борсово търгуван фонд за биткойни.

Даниел Мрос пък е един от клиентите на BitInstant. Във филма той е показан как губи повечето си биткойни, макар че отказва да разкрие колко точно е загубил.

Според Шрем днес валутата продължава да се развива. „Сатоши ни даде един празен остров, даде ни нов свят и ние трябва да изградим пътища, мостове и тунели. Рим не е бил построен за един ден, но е много красив“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
budap69
преди 9 години
Guys, trade your Bitcoin for OlympicCoin (OLY) on Mintpal, it is so cheap right now. OLY only has 58million coins in total and you can buy 1million of them right now for less than 1BTC... that means in a few weeks the 1million will be easily worth 10BTC!The world is currently working on making this the future. It is time for us the use this and GET RICH. SPREAD THE WORD!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още