IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Украйна вече е в състояние на неплатежо-способност

Украинската икономика в продължение на много дълго време е натрупвала проблеми, докато най-накрая ситуацията "ескалира", смята бившият финансов министър

17:56 | 24.04.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дянков: При санкции срещу Русия пострадалите други страни едва ли ще получат компенсации. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дянков: При санкции срещу Русия пострадалите други страни едва ли ще получат компенсации. Снимка: Ройтерс

Според бившия финансов министър на България Симеон Дянков Украйна вече се намира в състояние на неплатежоспособност. Той направи този извод при участието си в предаване по руската телевизия "Россия-24".

„Финансовата ситуация в Украйна бе тежка и преди началото на тази година. Това е единствената страна от бившия социалистически блок и Източна Европа, в която никога не са осъществявани икономически реформи. Може да се каже, че в течение на последните 25 години украинската икономика се намира в състояние на постоянна криза. След световния финансов колапс през 2009 г. състоянието на украинската икономика се влоши още повече. И, например, през настоящата година бюджетният дефицит е вече в размер на около 50% от БВП. Така че по всички стандарти и икономически догми страната вече трябва да е в неплатежоспособност“, заяви Дянков.

Същевременно той отбелязва, че причината за това не е настоящата политическа криза и събитията от последните 3-4 месеца. По думите му украинската икономика в продължение на много дълго време е натрупвала проблеми, докато най-накрая ситуацията "ескалира" до точката, в която трябва да се случи нещо ново.

Според Дянков сегашното правителство не може да направи много за подобряване на ситуацията. На първо място, защото това правителство е на власт в продължение на много кратко време – до президентските избори, насрочени за май. „Всички в правителството и бизнес средите са наясно с това. Всеки е в очакване на президентските избори и формирането на стабилно правителство, но това ще стане едва в началото на лятото“.

Според бившия финансов министър е малко вероятно веднага след изборите да се случи нещо значимо, защото обикновено летните месеци са спокойни. Според него през есента, в периода септември - октомври, може да има някои интересни реформи. „Това означава, че още 6-9 месеца ще бъдат загубени в реформирането на икономиката, която е в плачевно състояние. Държавата може да получи известна финансова помощ от външни източници за изплащане на заплати на работниците и служителите - учители, полицаи и така нататък, но аз не виждам перспектива за основни реформи в близко бъдеще“. 

Дянков прави ретроспекция на последните двадесет години – период, в който той като служител на Световната банка е имал възможност да посещава Киев. „Основната реформа, която се проведе в много други страни - Русия, Полша, но която подмина Украйна, бе децентрализацията. Относително голяма страна като Украйна получи дисфункционално централно правителство. То се занимава основно с това, че ограбва хората. Много хора смятат, че именно във фискалната и регулаторната децентрализация се крие причината за относителния успех на икономическото развитие на Китай през последните 20-25 години въпреки строгата политическа система. В Украйна това не случи. Всичко изглежда така, сякаш всички решения се взимат на централно ниво, но в действителност отсъствието на повечето от тези важни решения доведе до пълна дисфункция на икономиката“, казва още той в разговор с водещата на "Россия-24" Татяна Наумова.

Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 9 години
Лаская се от мисълта, че след като беше в България, на Дянков му е дошъл умът в главата. Най-вече праявява чувство за реализъм. Приемам това, което говори. То вероятно е повлияно от прекия кантакт с руската действителност. Пък кой знае?? Вчера казаха по БНР негови думи - че единственото, което може да направи ЕС като санкция към Русия, е да спре турнето на руски балет в Европа. Смях се от сърце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 9 години
Средната класа трябва да изчезне и много богати и много бедни да останат....и по тази насока се работи много усърдно по всички направления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 16
Tony
преди 9 години
Сега дянков ще даде заповед за окупиране на Украйна!След това няма да им увеличава заплатите и няма да плаща на болниците да лекуват хората! :)Той е като оръжие за масово поразяване! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 4
trendline
преди 9 години
Всичко което е казал Дянков в това интервю е вярно. Познато ни е до болка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
alexx
преди 9 години
Дянката отиде в Русия да напляска руснаците...http://***.vestifinance.ru/articles/42083
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 13
krasssen
преди 9 години
В продължение да ги светне как се опосква здравната им каса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 20
Jay Gould
преди 9 години
Много им е мъчно на инвесторците за тоя *** :))) Откак отиде в Русия и тяхната борса взе да пада и се заговори за рецесия ;) Впрочем, нито една от прогнозите на този световно известен въздухар не се изпълни, така, че може да служи перфектно като обратен индикатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 11
Didkata
преди 9 години
Дянков обеща, че Гърция ще е по-бедна от България до няколко години. Хич не се вижда да се случи.... Да купуваме украински книжа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
Teo88
преди 9 години
Ама да бе, разбира се - Пицко!!! Знаех си, че нещо липсва в Украйна за да е пълен батака ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
bozavino
преди 9 години
виж колко си кух бе, той сега бачка за руснаците ако не си разбрал, при това, вчера излезе статия не в Първи канал.ру а в Таймс, затова как средната класа в САЩ се пропуква и става мизерна. Мизерна, като това в главата на такива прости ***, претъпени от от лобисти и американски неправителствени структури, които оглавяваха и протестите против децентрализацията, за която бачкаше Дянков и в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още