IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД получи сертификат за Инвестиция клас А

Проект на руската енергийна компания в България е най-голямата частна инвестиция у нас

22:41 | 24.04.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД получи сертификат за Инвестиция клас А

Заради мащабни инвестиция от 1,5 млрд. долара бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" получава сертификат за инвестиция от най-високия клас "А". Призът получи председателят на Управителния съвет на дружеството Сергей Андронов от заместник министър-председателя по икономическото развитие Даниела Бобева, съобщават от правителствената пресслужба.

Сертификатът е за инвестиционния проект „Строителство на Комплекс за преработка на тежки остатъци – втори етап”. Инвестицията възлиза на 1,5 млрд. долара и е най-голямата частна инвестиция у нас. В изграждането участват много български подизпълнители, а с новата инсталация бургаската рафинерия става най-модерната в региона, се уточнява в съобщението.

Даниела Бобева изрази надежда, че инвестициите на руската енергийна компания в България ще се увеличават. Вицепремиерът съобщи, че правителството обсъжда възможностите за възстановяване на ДДС върху горивата на чуждите превозвачи, което би имало сериозен положителен ефект и върху търсенето на продукти на ЛУКОЙЛ, уточняват още от правителствената пресслужба.

Обсъдени бяха възможностите за стимулиране развитието на химическата промишленост у нас чрез програмата за реиндустриализация.

Бобева изтъкна действията на правителството за подобряване на бизнес средата у нас и за привличане на повече инвестиции. Тя очерта мерките, които се предприемат за намаляване на административната тежест върху бизнеса, за облекчаване на процедурите в строителството, за насърчаване на износа и ограничаване на нелегалния внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 9 години
В ЕС си го знаят, знаели са го и като приеха БГ в ЕС и НАТО. Извода тогава какъв е?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Ако Лукойл е нормална фирма и не се занимава с престъпления защо не иска на входа и изхода й да има фискални устройства предаващи данни към НАП и Евростат? И освен това ако това е нормален бизнес защо България не може да контролира тази част от територията си, на която се намират инсталациите на завода, нефтено пристанище "Росенец" и трасетата и граничните линиии по което минават всички комуникации от/към завода? Защо се охранява от руски войници и защо охраната се ръководи от офицер на ГРУ?Лукойл е всичко друго но не и нормален, легален и честен търговски субект на територията на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
cokrat1
преди 9 години
Това е една много вредна за икономиката ни фирма. Всяка година чрез швейцарските офшорки изсмуква от държавата ни чрез манипулиране на цените на доставките на нефт минимум 2 милиарда лева без да плати и лев данък за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
cokrat1
преди 9 години
Когато говорим за данъци е добре да говорим с числа. Всички големи фирми имат платени данъци...и възстановени данъци. Ето няколко числа от тоя род за Лукойл -завода в Бургас. Данните са взети от ГФО на фирмата. 2007 год. - платени данъци 2 015/два милиарда и 15 милиона лева/.Възстановени данъци - 567 -петстотин шесдесет и седем милиона лева. Останало все пак в държавата - 1 448 /един милиард и 448 милиона лева.2012 год. - платени данъци - 413 милиона. Възстановени данъци - 1 048/един милиард и 48 милиона лева/. Останало в държавата нула...зеро... Останало в Лукойл - 635 милиона. Тълкуването на тези цифри нека всеки си го направи сам, и да си отговори Лукойл голям данъкоплатец ли е или е никакъв. Извода е национализация на завода поради осезателни вреди за икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
15%
преди 9 години
Има ли някой служител в тази държава, който да провери съотношението на платените данъци от Лукойл и ако то не е адекватно да се разследва? Имам предвид платено ДДС отнесено към данък печалба? Нещо голяма разлика се получава.... Иначе нормално - БСП-ДПС са на власт, Р.Овч. е там, ако трябва и А+++ ще дадем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Tony
преди 9 години
Така е!След като изгониха всички не руски компании! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още