IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гюнтер Йотингер: Териториалните води на България са част от Европейския съюз

Ако Южен поток бъде построен в нарушение на европейските норми, ЕК ще предприеме необходимите действия

22:46 | 24.04.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гюнтер Йотингер: Териториалните води на България са част от Европейския съюз

От Европейската комисия (ЕК) уточниха, че европейското законодателство важи за всякаква инфраструктура, която попада под юрисдикцията на Евросъюза и че това важи и за българските териториални води. По-рано днес след среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер енергийният ни министър Драгомир Стойнев обяви, че проектът „Южен поток” няма да бъде прекратен.

Говорителката на комисар Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер припомни, че ЕК има тревоги около двустранното споразумение, сключено между България и Русия, както и между нея и другите страни по проекта и че те вече са упълномощили Еврокомисията да ги предоговори с руската страна така, че да са в съответствие с европейското законодателство, предава БНР.

„Ако „Южен поток” бъде построен в нарушение на европейските норми, свързани с обществените поръчки, или започне да функционира в разрез с изискванията на Третия енергиен пакет, комисията ще предприеме необходимите действия“, заяви Сабине Бергер.

По-рано днес министър Драгомир Стойнев аргументира намерението на властите у нас да започнат строителството през май или юни с думите, че газовата директива се отнася само за експлоатация, но не и за строеж на газопроводи. По думите на Стойнев България върви в правилна посока по отношение на спазването на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на газопровода.

Министър Стойнев съобщи, че е предоставил на комисаря достатъчно информация, която показва, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка с готвените промени в Закона за енергетиката. Според него представители на опозицията у нас са дали на Йотингер невярна информация за естеството на тези промени.

„Аз бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно го е информирала. Може би тяхното желание е отново този проект да бъде спрян, а това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната. Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и „Газпром" са важен партньор на Европа и че този проект е важен за доставки на природен газ за Европа“, каза Стойнев.

Той е обяснил, че промените са приети само на първо четене, както и че преди второто опозицията може да представи свои предложения и ако те са адекватни, управляващите ще се съобразят. Също преди второто четене Стойнев и Йотингер ще имат нова среща, ще продължат и експертните разговори. Засега, по думите на министъра, комисията няма забележки относно наземната част на „Южен поток". Морската, каза Драгомир Стойнев, по нищо не се отличава от сега действащите и други бъдещи газопроводи към Европа.

Припомняме, че на 17 април Европейският парламент гласува с 437 на 49 гласа и 85 въздържали се резолюция, в която призова правителствата на шестте държави-членки по трасето – Австрия, България, Гърция, Словения, Унгария и Хърватия -  да не го строят, а да търсят алтернативи.  Резолюцията не е правно обвързваща, но отразява политическата нагласа в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 8
deant
преди 9 години
А оня дето долу говореше за 96-97 да направи сверка какво и как се случи тогава, а не да говори врели некипели хвалебствия по повод ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Въпрос:Защо не виждам опашка от инвеститори да строят друг газопровод към нашата посока? Щото то е лесно да се каже: Замразете проекта и девирсифицирайте. Щото на ЕК им бъркал нам къде. Добре, ама пратете някой западен инвеститор да прави тръбопровод и да дава газ и да има конкуренция? Нали сме едно семейство в ЕС. Ако не да ни подарявате пари като на Гърция, поне предложете някой инвеститор. Иначе пак сме оставени да се оправяме сами и някой основателно отдолу попита - За чии ни е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Значи като е за газопровод да се строи, българските териториални води са част от ЕС, а като е за влизане в Шенген, тогава и териториалната суша, населена с презрени българи не е, така ли Йотин нам си кой? Що не си **цензурирано**
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 10
XP1
преди 9 години
Аз не разбрах от статията какво е опровергал Йотингер?!Австрия се натиска газопровода да мине през нейна територия, а ние пак търсим под вола теле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 1
unicornblade
преди 9 години
Всички сте прави и ситуацията е такава, защото е нормално на всяка теза да има антитеза.Проблемът ни е в липсата на професионален анализ и информирано съгласие в обществото какъв е националният интерес. И съответно всеки властимащ да го следва, а не да вади вода от девет кладенеца , за да обясни престъпните си действия.Управление чрез емоция - това се случва тук и затова все ни показват двете стани на медала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 6
avramcho
преди 9 години
Въпросът е чии интереси защитават българските политици? На България или на Русия?..............................Изобщо не иде реч за ГАЗ !!!думата "национални интереси" в БГ Не съществува.. режеш ли клона на който седиш - дефиницията е една... ***...----------диверсификацията е необходима във всички посоки...Ток,Нефт,Газпо преди това трябва да си диверсифицираме главите - лоши глави ни се паднаха - не се интересуваме от Собствената си съдба ...и получаваме заслуженото ...украинците са същите *** като нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
нормалните хора имат Интереси..ние пък имаме зад**ци за....----------------------------------------------------------------------------------------------------Въпросът е чии интереси защитават българските политици? На България или на Русия? България като член на ЕС и като държава най-зависима от руския газ има огромен итерес монопола на Газпром да се замени с диверсифицирани доставки от различни източници! Нека руснаците да построят Южен поток, но да осигурят 50% от капацитета на тръбата за газ от Азербайджан! Така разбирам аз защитата на националните интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Ние трябва да излезем от ЕС ако този съюз не промени идеята на съществуването си!------------------------------------------------------------------------------------------------------Колко добре бяхме само 96/97 година, когато не бяхме член на ЕС, не ни даваха да работим свободно в Европа и бяхме си защитили пазара с мита? България направо беше рай :) Деведесетте години ЕС не се месеше в българската политика и всеки политик свободно можеше да си краде! Сега е пълна гадория! Постоянно ни гледат някакви комисии, с всяка стотинка трябва да се отчитаме. Достигна се до пълния абсурд при магистрала Тракия България да строи най-евтината магистрала в Европа! Пълна гадост! С какво ще се хранят децата на политиците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 18
avramcho
преди 9 години
хубаво е , че се проявява Здрав разум...лошото е , че е късно , още по-лошото е-че са единици ..тези които го разбиратНарязахме си ракетите,подарихме си танковете на фиРОМците (за да ни плюят и псуват) , произвеждаме стоки на ишлеме изнасяме пушечно месо за Ирак и Афганистан , свежа плът за бардаците на запад , миячи на чинии , пенсионерите ни ровят по кофите-изобщо "най-демократичната демократура"........този министър е прав , лошото е ,че като му скръцнат със зъби-ще смени плочата.-----------нормалните хора имат Интереси..ние пък имаме зад**ци за....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Ние също можем да действаме и да излезем от ЕС. Тогава вашите правила няма да имат никакво значение...---------------------------------------------------------------------------------------Целта на Южен поток не е България, а ЕС! От такава гледна точка няма никакво значение член ли сме на ЕС или не! Руснаците никога няма да построят Южен поток ако не могат да продават газ на Италия, Австрия и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още