IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ може да загуби важни дизелови мотриси и хиляди товарни вагони

Решение се очаква да бъде взето на Общото събрание на кредиторите в началото на май

18:31 | 25.04.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
БДЖ може да загуби важни дизелови мотриси и хиляди товарни вагони

До края на месец май има огромна вероятност БДЖ да се раздели с 25 дизелови мотриси "Сименс Дезиро", както и с над 3 хиляди товарни вагона, заяви министърът на транспорта Данаил Папазов, цитиран от БНР. По думите му това са най-жизнеспособните активи на националния превозвач.

Решение се очаква да бъде взето на Oбщото събрание на кредиторите в началото на май.

Припомняме, че немската държавна банка KFW през 2005 г. даде заем на БДЖ Холдинг за закупуването на мотрисите "Дезиро" на Siemens. Още преди две години беше ясно, че железицата не успява да превежда достатъчно висока сума по този заем и част от подвижния й състав може да бъде иззет от банката.

Министерството на транспорта и на Министерство на финансите обмисляха варианти за извършване на плащания, които да удовлетворят кредитора, така че да не се стигне до изземване на подвижния състав на железницата, част от който е заложен срещу този кредит.

БДЖ дължат 600 милиона лева на кредиторите, които са български и международни финансови институции. Държавата ще настоява за разсрочване на изплащането за още 10 години. 

Кредиторите на компанията предприеха редица действия срещу БДЖ, като бяха запорирани и сметки на железницата. Министър Данаил Папазов смята, че няма опасност това да доведе националния жп превозвач до фалит.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Дългове на НЕК - около 2 милиарда лева.Дългове на БДЖ - около 0,6 милиарда лева.Ежегодни плащания за поддържане на ромските *** - над 3 милиарда лева.Нови заеми на правителството на Орешарски - засега с по около 4 милиарда лева на година.Има само една причина западния свят да търпи една подобна лъжлива и крадлива страна като нашата - използва алчността, лъжата й и навика да краде срещу самата нея та да я зароби докрай в капана на свръхзадлъжнялостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
индианеца
преди 9 години
Естествено, че няма да фалира. И с един конски вагон и една трверса да останат, държавата ще продължава да ги дотира, в името на "социалния мир"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 9 години
"Кредиторите на компанията предприеха редица действия срещу БДЖ, като бяха запорирани и сметки на железницата. Министър Данаил Папазов смята, че няма опасност това да доведе националния жп превозвач до фалит." С това министъро рязко се доближава до финансовата култура на Батеви Бойко :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
data
преди 9 години
е , как бе нали преди два дена Папазов обясняваше че с БДЖ-то всичко е цветя и рози , дългът намалявал а приходите растели . Пък сега гадните кредитори искали да си приберат обезпечението щот никой не евава да си плаща . КОЙ и кога лъже - министъро или кредитора , че изпаднах в размисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още