IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% от работодателите не планират наемане на персонал до юни

Мениджъри очакват затишие на пазара на труда в строителния сектор и динамика в хотелиерството и ресторантьорството през второто тримесечие

08:30 | 07.05.14 г. 1
75% от работодателите не планират наемане на персонал до юни

75 процента от българските работодатели не планират да наемат персонал през второто тримесечие на годината, 19 на сто очакват увеличение на числеността на персонала, а 5 на сто предвиждат намаление.

Това показва обзорно изследване на Менпауър България за заетостта през второто тримесечие на 2014 година, проведено чрез интервюта на представители на 750 работодатели в България.

В сравнение с предходното тримесечие прогнозите отчитат значително подобрение на нагласите за наемане, пише в доклад към анализа.

Мениджърите от региона на Русе отчитат най-високи перспективи за наемане на персонал, докато в София те са най-ниски. В сравнение със същия период на миналата година прогнозите се повишават за Бургас и Варна, отчита анализът.

Най-силни перспективи за наемане в периода април-юни има в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, което се обяснява със старта на сезонната заетост. Мениджърите в големите ни морски градове - Бургас и Варна, са с най-оптимистични прогнози, според анализа на Менпауър.

Работодателите обаче очакват затишие на пазара на труда в строителния сектор от април до юни. Менпауър България регистрира най-слаби прогнози за наемане именно в сектора на строителството.

Въпреки прогнозата на Менпауър обаче от Българската стопанска камара са оптимисти точно за строителството. До края на годината може да се очаква положителна промяна в този важен за страната сектор, коментира за Investor.bg Камен Колев от Българска стопанаска камара.

По негови думи именно строителството е секторът, без който чувствителна промяна на пазара на труда няма да се усети, тъй като в тази сфера е ангажирана голяма част от работната сила у нас. Той уточни, че ако се обърне тенденцията за ръст в строителството, това ще означава наемане на повече нискоквалифицирани работници, а оттук и осезаемо покачване на заетостта. Раздвижването в строителството обаче зависи от изпълнението на инфраструктурни проекти, от жилищното строителство и е трудно да се прогнозира кога може да се случи, каза Колев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Даже напротив, поради прекомерната автоматизация и окропняване на поръчките, ние мислим да освобождаваме по-ниско квалифицирания персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още