IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Кризата в БДЖ е умишлена

След управлението на Орешарски ще избирам дали ГЕРБ да се бори за стабилизиране на България или да жертвам ГЕРБ като партия, заяви бившият премиер

12:22 | 07.05.14 г. 4
Борисов: Кризата в БДЖ е умишлена

Финансовите затруднения на БДЖ са умишлени и е възможно това да е поръчка, с която управляващите целят да прехвърлят печелившите дейности на компанията към техни приближени. Това коментира бившият премиер Бойко Борисов в Народното събрание.

„Държавата си фалира бавно и спокойно, докато клиповете на БСП си вървят по телевизията, смехотворните им изпълнения“, коментира още той, цитиран от Dnes.bg.

Припомняме, че до края на май България трябва да изплати заема си към германската държавна банка KFW за закупуването на 25 дизелови мотриси от Siemens. Заемът беше изтеглен още през 2005 година, но държавните железници нямат достатъчно средства да покриват задълженията си по него. Преди дни транспортният министър Данаил Папазов призна, че има вероятност компанията да загуби тези мотриси, които са „най-жизнеспособните активи“ на националния превозвач.

Пред журналисти в парламента днес Бойко Борисов коментира и финансовото състояние на страната. Според него държавата се води към фалит и той „искрено се надява това правителство да изкара още малко време“, за да паднат като „зрели круши“, макар че след това и държавата ще се срине.

„Това прави това правителство сега – подготвя си времето за фалит, когато ще стои настрани и ще гледа“, допълни още лидерът на ГЕРБ. Според него бюджетът е празен и управляващите няма да могат „да го вържат“ в края на годината.

След управлението на кабинета Орешарски ще се налагат „такива непопулярни мерки“, че партията, която се нагърби ще се срине, защото народът няма да ги понесе, обясни още Борисов.

„Държавата, за съжаление, ще се е сринала и ще бъде тежкият избор дали ГЕРБ да се борим да стабилизираме държавата, или да жертвам ГЕРБ като партия“, коментира още бившият премиер, цитиран от БТА. 

Президентът трябва да свика Консултативен съвет за национална сигурност във връзка с усложнената ситуация в Украйна, препоръча още Бойко Борисов. За него няма единна позиция на управляващите по отношение на кризисната ситуация там. 

Лидерът на ГЕРБ обяви като ПР ход и идеята за създаване на анкетна комисия, която да провери обстоятелствата около среща на Росен Плевнелиев с представители на електроразпределителното дружество EVN България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Отн.: 'Финансовите затруднения на БДЖ са умишлени и е възможно това да е поръчка, с която управляващите целят да прехвърлят печелившите дейности на компанията към техни приближени'Поръчка е, и още как ... само че комисионерска поръчка на Неговото Величество от 2005 год. Никакъв здрав разум не ги е карал да вземат такива умопомрачителни решения навремето (да вземат на оперативен лизинг мотриси с банков кредит, за който нямат ни най-бегла и елементарна представа нито кой ще връща, нито как).Неговото Величество изсече горите от биосферния резерват на Юнеско в Рила, прибра комисионни веднъж от доставчика, веднъж от банките, уреди родата си за десетилетия напред, изнесе каквато информация имаше където и на когото трябва ... и духна яко дим ... към поредното казино.Интересно кой му беше главен охранител и главен оръженосец по това време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
Тоя *** куха лейка забрави кой управляваше до преди година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
Тоя *** куха лейка забрави кой управляваше до преди година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
T3
преди 9 години
Да спират железниците, какво толкова. Харчат се огромни пари за да могат сравнително малко хора да се возят. Има автобуси, маршрутки. След като спре БДЖ да вдигнат най-ниските пенсии бабите да могат да се возят на автобуси. Не стана ли ясно на политиците, че нито имаме пари да инвестираме в БДЖ нито пък има достатъчно платежоспособни клиенти за БДЖ. България не е нито Германия или Англия където много от хората, които работят в града живеят на село. Тук това са изключения. Да оставят някакви влакове от софийските села до София, но всичко друго да спрат. Да, ще има недоволни, но не може целия народ да става и ляга с БДЖ, да харчим огромни пари само да може някой и друг работещ или пенсионер да се придвижда евтино. Ако живееш във Враца и работиш в София например или оставаш безработен или купуваш кола и хващаш автобуса. Какво толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още