IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: По-голяма яснота за пенсионната реформа ще има наесен

Европейската икономика излиза от рецесията, но безработицата продължава да бъде значителен проблем в редица държави, заяви еврокомисарят по заетостта Ласло Андор

15:28 | 12.05.14 г. 3
<p>
	Премиерът Пламен Орешарски се срещна с еврокомисаря за заетостта Ласло Андор. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът Пламен Орешарски се срещна с еврокомисаря за заетостта Ласло Андор. Снимка: БТА

Еврокомисарят, отговарящ за заетостта и социалните въпроси Ласло Андор, който е на посещение у нас, е похвалил и критикувал страната ни на среща с премиера Пламен Орешарски в Министерския съвет.

След нея премиерът, който анонсира това, даде възможност на госта сам да съобщи подробности пред медиите, но такива не бяха дадени.

Едночасовата среща беше обобщена от двамата в кратки изявления за общо около 5 минути.

Премиерът Пламен Орешарски даде да се разбере, че по-голяма яснота около пенсионната реформа у нас ще има наесен. Министър-председателят е съобщил на еврокомисаря, че тя се ревизира в момента и се провеждат интензивни обсъждания със социалните партньори, за да има по-ясна визия по нея през есента и да се предприемат стъпки през следващата година.

Орешарски каза още, че с Ласло Андор са разговаряли за младежката безработица и програмите за заетост, за интеграцията на бежанците и на нашите малцинства, в частност на ромското малцинство, за структурната безработица.

Според еврокомисаря по заетостта е време за действия от страна на ЕС. Трябва да се справим с безработицата в много по-широк мащаб, каза той.

По думите му европейската икономика излиза от дълга рецесия, но безработицата продължава да бъде значителен проблем в редица държави, включително и в България.

„Трябва да продължим с по-добър дневен ред за икономически просперитет и социално включване“, заяви еврокомисарят и допълни, че структурната безработица е проблем, който тревожи.

По думите му реализацията на „младежката гаранция“ е много важна за България, защото дава допълнителна финансова подкрепа от ЕС. Както е известно, тя е нов подход за борба с младежката безработица, който гарантира, че всички млади хора под 25 години получават конкретно предложение в рамките на 4 месеца, след като са напуснали формалното образование или са останали без работа.

Европейският комисар за заетост, социални въпроси и социално приобщаване ще дискутира по-късно днес въпроси на младежката заетост с членове на парламентарните комисии по трудова и социална политика и по европейски въпроси.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
mathematician
преди 9 години
Ко, не! ;)Просто септември всички ще са забравили кво е говорил Орешарски май месец. Дори и той няма да си спомня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Значи горе-долу дотогава ще продължи източването и краденето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Абе чудя се аз, дали да не внеса по-голяма яснота още другия месец, като почна да се осигурявам на по-малко пари. Има законен начин да си получавам останалите без осигуровки И ТЕ ТАКА!Пенсия на 67 години, не мерси, мисуим да почнем да си пестя сам и да си купувам.. имоти, злато, влогове, земя там.. кой каквото. Със сигурност съм крайно демотивиран да плащам за нещо, дето най-вероятно няма да получавам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още