IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разместването на пластове в Медика продължи с липсата на дивидент

Само преди дни бяха сменени изпълнителните директори на дружеството и на основния акционер

09:44 | 15.05.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Разместването на пластове в Медика продължи с липсата на дивидент

Очерталата се серия от събития около Медика АД бе допълнена от липса на дивидент за 2013 г., след гласуване на вчерашното Общо събрание на акционерите. От дружеството обявиха, че предложението за дивидент от 0,1 лв. на акция не е прието от акционерите. Така след поредица от 5 години с паричен дивидент се стига до година без такъв.

Неодобреното предложение на Съвета на директорите не е изолирано събитие около Медика АД.

На 13 май 2014 г. като изпълнителен директор беше вписан Стойчо Стоянов Пангев, като постът си загуби Пенка Иванова Тишкова, която беше дългогодишен изпълнителен директор. Тя е освободена и от Управителния съвет.

Основният акционер в Медика АД е Доверие – Капитал АД, където преди броени дни, на 8 май 2014 г., също имаше смяна в ръководството. От 8 май 2014 г. изпълнителен директор става Борис Борисов, който заменя Траян Халаджов. Борис Борисов е изпълнителен директор на Доверие обединен холдинг АД от 2010 г., но едва сега поема ръководството и на дъщерното Доверие Капитал АД. Също така от Управителния съвет отпадат Траян Халаджов и Андрей Евтимов, като последният е един от създателите на приватизационния фонд Доверие в далечната 1995 г.

Доверие Капитал АД притежава 83,49% от капитала на Медика АД. Друг основен акционер с 10,2% от акциите на Медика АД е Софарма АД. Доверие обединен холдинг АД е основният акционер в Доверие Капитал АД с дял от 54,12% към 31 декември 2013 г. Другите акционери са били Креста Консултинг АД с 22,5% и Расафи ЕООД с 20,43%. Преди години Расафи ЕООД притежаваше над 10% от капитала на Доверие обединен холдинг АД, но през 2011 г. го продаде. 

Доверие обединен холдинг АД е нямал пълен контрол над Доверие Капитал АД въпреки мажоритарния си дял от 54,12% поради особености в устава на Доверие Капитал АД.

Според устава на Доверие Капитал АД, решенията на общото събрание на акционерите се вземат с мнозинство от 2/3 от целия акционерен капитал, освен когато уставът или закон не изискват по-голямо мнозинство. Расафи ЕООД и Креста Консултинг са имали общо над 1/3 от капитала и са били с блокираща квота. Нещо повече, за редица решения е изисквано мнозинство от 80% от целия капитал на Доверие Капитал АД, следователно и Расафи и Креста Консулт са притежавали блокираща квота. Такива решения са били увеличение и намаление на капитала, промени в устава и други.

Самият устав е вписан в Търговския регистър на 3 юли 2009 г., което е след като Огнян Донев и Венцислав Стоев (основни акционери в Софарма АД) влизат в Надзорния съвет на Доверие обединен холдинг АД (вписани са на 3 април 2008 г. по данни на Търговския регистър).

Друго събитие от този месец е новият собственик на Расафи ЕООД. От 7 май 2014 г. това вече не е Дарик АД, а Индустриален холдинг - Доверие АД (последното е 94,24% собственост на Доверие обединен холдинг АД, а представляващ е Борис Борисов). Още на 7 май 2014 г. представляващият Радосвет Радев е сменен със Савина Михайлова. 

Представляващ Креста Консултинг АД е все още Пенка Тишкова, а в Съвета на директорите влиза и Андрей Евтимов. Делът на Креста Консултинг АД от 22,5% обаче е недостатъчен да блокира Доверие обединен холдинг АД с неговите вече над 74% или над 2/3 от капитала.

Интересното при Доверие Капитал АД е, че Надзорния съвет променя членовете на Управителния съвет с единодушие. В Надзорния съвет и в момента са Радосвет Радев, Огнян Донев и Венцислав Стоев. Явно тримата са проявили единодушие едва в началото на този месец, защото както писахме по-горе на 8 май 2014 г. Траян Халаджов и Андрей Евтимов са освободени от Управителния съвет, а Халаджов вече не е и изпълнителен директор.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Описаните промени в ръководствата на Доверие Капитал АД, Медика АД и в дивидентната политика бяха съпътствани и от активизирана борсова търговия, възлязла на 229 018 акции в последния месец, спрямо 256 216 акции общо за последните 12 месеца. При това сделките в последния месец са на по-високи цени от регистрираните преди това в последните 12 месеца.

Печалбата на Медика АД се увеличи със 119% на годишна база до 687 хил. лв. за първото тримесечие на 2014 г. Продажбите са нагоре с 19% до 4,7 млн. лв.

Акциите на Медика АД поскъпват с 32% в последните 12 месеца до 3,1 лв. за брой и 31,2 млн. лв. пазарна капитализация. Освен това е разпределен и брутен дивидент от 0,15 лв. за ценна книга.

Авторът притежава 1 акция от капитала на Медика АД.

Свързани компании:

Медика АД(5MA)

Софарма АД(SFA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 9 години
Марияне: хитрецо ти - забележката под линия е изпълнена с трогателство. ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още