IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български пощи с печалба от 410 хил. лв. за първото тримесечие

Не се предвиждат закривания на станции, нито съкращения, каза изпълнителният директор Валентин Петков

17:17 | 20.05.14 г. 1
Български пощи с печалба от 410 хил. лв. за първото тримесечие

За първото тримесечие на тази година имаме печалба от 410 хил. лв., като е включена и компенсацията за несправедлива финансова тежест към "Български пощи", заяви главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Валентин Петков пред БНР.

„Не предвиждаме закриване на станции, нито съкращения", каза още той. "Вероятно между 250 – 350 души по естествен път ще напуснат дружеството, като някои ще се пенсионират, а други най-вероятно ще си намерят друга работа или ще отидат да живеят на друго място", допълни Петков. По думите му в момента в дружеството работят над 11 хил. души и това изобщо не е голям процент.

Още през април заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров отрече, че ще има съкращения в "Български пощи".

Средната заплата в дружеството е около 550 лв. Предвижда се от 1-ви септември да се увеличат ваучерите за храна с 10 лева и да станат 60 лева месечно, каза още Петков.

"По време на кампанията за местните данъци и такси тази година имаме над 1 млн. доставени писма и имахме с над 30 общини повече в сравнение с миналата година, което се дължи на съчетанието на новите технологии с доставките" (т.нар. хибридна поща). По думите му има увеличение и на пратките за чужбина, както и в рекламната дейност.

„Само в 118 пощи, в които няма свързаност, ние няма да работим по този електронен начин, защото просто няма интернет“, посочи Петков. Това са места с население под 150 жители и на над 1200-1300 м надморска височина, каза още той. Директорът на пощите е категоричен, че няма пощальони, които да обикалят на свои разноски няколко населени места.

"Български пощи" предвиждат скоро и електронен пенсионен картон, добави Петков. Благодарение на него всеки пенсионер ще може да получи пенсията си от всяко населено място, като е необходимо само да подаде декларация. 

Системата трябва да заработи от другия месец, тъй като се изпипват и най-дребните детайли, уточни той.

Работи се и по услугата за разнасяне на храна, коментира още Петков. Водят се преговори с Българската агенция по безопасност на храните. „Целта е да се подкрепят малките населени места, в които няма магазини. Относно доставянето на лекарства това ще става като куриерска пратка, както и досега", коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
LuckyYou
преди 9 години
Поредното държавно предприятие, което беше умишлено водено към фалит от правителството на ГЕРБ и което е оздравено от правителството на Орешарски. Колко станаха вече ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още