IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози възразиха срещу последния вариант на програма "Околна среда"

Сдружение „За земята“ е против финансирането на инсталация за изгаряне на битови отпадъци в „Топлофикация София“

11:40 | 23.05.14 г. 1
Еколози възразиха срещу последния вариант на програма "Околна среда"

Екологично сдружение „За земята“ е против плановете в Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.” с европейски пари да се финансира инсталация за изгаряне на битови отпадъци в „Топлофикация София“. Според организацията това е в разрез с европейската политика боклукът да се рециклира и оползотворява. В становище на еколозите се посочва, че последната версия на оперативната програма не предлага далновиден подход, който да води към управлението на отпадъците като ресурс.

Припомняме, че вече е публикуван последният вариант на програмата, като обществените консултации продължават до 26 май. Според проекта приоритет при финансирането през следващите 7 години се дава на водния сектор, за който ще отидат близо 70 на сто от средствата. За отпадъци са предвидени близо 15 на сто.

В позицията на сдружението се казва, че програмата ще финансира Трета фаза на Интегрираната система за битовите отпадъци на Столична община – един голям проект на стойност 60% от всички средства за отпадъци, предвидени за цяла България до 2020 г.  Проектът предвижда изграждане на нова инсталация към „Топлофикация София“ за изгаряне на 180 хиляди т гориво от преработени битови отпадъци годишно.

Подходът на проекта е неамбициозен, смятат еколозите. Според тях той залага на формално и минимално изпълнение на изискванията на европейското и национално законодателство в областта на отпадъците, като се разчита основно да се създаде инфраструктура за енергийно оползотворяване на механично обработени (разделени) битови отпадъци, за да се избегне тяхното обезвреждане на депо.

На практика, финансирането на инсталация за изгаряне не подпомага постигането на целите в директивата за отпадъците 2008/98/ЕО, а именно подготовка за повторна употреба и рециклиране на 50% от отпадъците до 2020 г., се казва в становището.

„Добре известно е, че към настоящия момент, според изискванията на Директивата, Еврокомисията е в процес на преразглеждане на ключовите цели, заложени в европейското законодателство за отпадъците, включително и количествените цели за подготовка за повторна употреба и рециклиране на битови отпадъци, както и за други конкретни потоци отпадъци (строителни, биоразградими, опаковки и др.).

Очакванията са тези цели да бъдат повишени още в края на 2014 г. Ако Програмата осигури финансиране на този проект, неизпълнението на новите по-високи цели от Столична община е почти сигурно“, прогнозират природозащитниците. Те очакват неспазването на европейското законодателство да доведе до наказателни процедури и налагане на огромни глоби.

През следващите 2-3 десетилетия Столична община ще бъде принудена да захранва инсталацията със 180 хиляди тона отпадъци на година, със задължителна минимална калорична стойност, за да бъде работата на съоръжението финансово оправдана.

Най-малко до 2040 г. общината ще предпочита да изгаря битовите отпадъци, съдържащи пластмаси, хартия и картон. Необходимата за целта преработка и самото изгаряне на отпадъците ще повишат значително ежегодните разходи за управление на отпадъците в столицата, което ще доведе до покачване на такса „битови отпадъци“, твърдят еколозите в становището си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 9 години
За рециклирането на отпадъци не трябва да плюят по европейските програми, а по държавната ни политика. Случайно някой да се е пробвал да върне 20 бирени бутилки, а да иска да си купи 5 бири? Струват по 20 ст. парчето, а никой не ги иска - богата държава сме!Пазариш се в магазина, от който си ги купил първоначално, можеш да връщаш само колкото купуваш и т.н.В Германия и пластмасовите шишета се цакат за амбалаж. Няма ограничения в броя, който искаш да върнеш.Ние сме различни - търкалят се пластмасови шишета навсякъде, макар и с екотакса пликчетата отново ги подмята вятъра, а стъклените бутилки отиват в общия ***. Трябва ни политика на рециклиране и изграждане на култура за това!При това не в стил - купуваш бира с бутилка за 20 ст., а после някъде на 20 км ги купуват за по 5-10 ст. И това трябва да стане задължително за всички големи вериги! Те го правят в Западна Европа. Хайде и тук да се поевропейчим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още