IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Боев: Има резерви токът да не поскъпва от юли

Ако се стигне до вземане на лицензиите на ЕРП-тата, няма причина за притеснение за доставките на ток, смята председателят на ДКЕВР

12:11 | 27.05.14 г. 1
Боян Боев: Има резерви токът да не поскъпва от юли

Има резерви токът да не поскъпва, става ясно от думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев в интервю за „24 часа“.

Боев заяви, че скоро докладът за цените ще бъде публикуван и обеща, че ще бъде представен по разбираем начин.

„Има резерви в системата. Има допълнителни разходи, които трябва да повишим, но има и разходи, които не са излезли на светло. Търсим баланс. Едното е нещо, което е взето и трябва да върнеш на дружеството, другото е надвзето, което пък трябва да отрежеш. И всяка година използваме периода, за да изравняваме. Ако сега не сме преценили нещо, другия юли ще се поправим. Точно това показва, че ние не сме магьосници“, коментира Боев.

Председателят на регулатора каза още, че разбира все по-големия интерес около темата с отнемането на лицензиите на енергодружествата, но няма място за емоции. "Важното е да си свършим работата по законоустановения ред и да се чувстваме спокойни", разясни той. "Не използваме пиратски методи за работа, следим за спазването на закона", увери Боев.

По думите му от Европейската комисия в ДКЕВР е постъпило стандартно запитване за събиране на информация. „Не виждам нищо притеснително в това. То цели да подпомогне службите на ЕК да придобият ясно разбиране за детайлите и мотивите за стартиране на процедури за отнемането на лицензии на трите електроснабдителни дружества в България“, обясни той. 

Ако се стигне до вземане на лицензиите на ЕРП-тата, според Боев няма причина за притеснение за доставките на електроенергия, тя ще стига до домовете на хората.

Боев каза, че при приемните дни на комисията в областните градове хората обикновено се оплакват от лошото качество на предоставената услуга - най-вече нивото на напрежение. „Ние няма да толерираме да имаме качество на услугата до крайния клиент само в големия град. Да не говорим за големия брой нарушения, свързани с подмяната на електромерите в отсъствието на собственика на жилището“, беше категоричен той.

Боев отново увери, че комисията е независим регулаторен орган, който каквото и да се опитва да казва.

„Не смятам, че постоянно трябва да убеждаваме хората или когото и да е, че сме независими и си вършим работата по законоустановения ред“, коментира той и допълни, че върху работата на комисията няма политически натиск.

„Всякакви експерти има, всеки изказва мнение, всеки се опитва да се меси в нашата работа. Ами ще ги разочаровам, като им кажа, че няма да успеят“, заяви председателят на регулатора.

ДКЕВР още не е стигнала до писане на актове за нарушенията, които констатира след проверка.

За одитирания период според данните дружествата са отчели 220 млн. повече приходи. Само от парите, които им са одобрени за покриване на технологични загуби, са икономисали 405 млн. лв. Не са ги отчели тези печалби, след като са завишили разходите. Използвали са тези средства, за да си увеличат административните разходи, в това число консултантски услуги, комисиони, мениджърски услуги, външни услуги от свързани лица, напомни шефът на регулатора резултатите от проверката.

По думите му всяко нарушение засяга българския данъкоплатец и държавата. Нима всички не сме потърпевши от това, че дружествата са спестили данъци, попита риторично той. Другото плащане към държавата е по-високият дивидент, който е следвало да бъде начислен, за времето, когато тя беше съсобственик в дружествата.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още