IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една година Дунав мост 2

По моста са преминали около 500 хил. автомобили, което е с 30% повече от очакваното, според председателя на Народното събрание

14:33 | 14.06.14 г. 8
<p>
	Вторият мост между България и Румъния над р. Дунав беше открит преди година. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вторият мост между България и Румъния над р. Дунав беше открит преди година. Снимка: БТА

За година по Дунав мост 2 (мостът Нова Европа - бел. ред.) са преминали около 500 хил. автомобила. Освен това граничарите на моста са и първенци по залавяне на наркотици и пресичането на контрабанда с антики.

Това съобщи председателят на Народното събрание Михаил Миков, който днес присъства на отбелязването на годишнината от откриването на съоръжението.

“Това уникално съоръжение, което открихме точно преди една година, работи успешно и по него всекидневно преминават повече от 1 000 моторни превозни средства. На практика за една година по моста са преминали с 30 на сто повече автомобили от прогнозните резултати”, коментира Миков, цитиран от БТА.

Заради високата натовареност на граничните власти и митниците съставът на служителите трябва да се увеличи, коментира още Миков, който се срещна с работещите на граничния пункт и с ръководството на дружеството оператор на моста.

Председателят на Парламента подчерта, че спешно трябва да започне и работата по обхода Димово-Ружинци. “Както Румъния инвестира в отсечката Крайова-Калафат, така и ние трябва спешно да развием коридор номер 4 - или Е79 - в българската територия”, допълни Миков.

Очаква се през есента да тръгнат и влакове по направлението София – Будапеща.

Председателят на Народното събрание съобщи още, че до един месец ще започне работата по изграждането на пътя с. Салаш - Ново корито, където ще бъде изграден нов ГКПП със Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
При Димово ще се прави обход и няма да минава през града. В момента тече търг за изпълнител:http://***.mediapool.bg/chetirima-sa-kandidati-za-obhoda-na-dimovo-za-10-mln-lv-news220758.htmlВ момента изработват и проекти за скоростен път, който трябва да минава по ново трасе. За построяването му обаче няма пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
dikobraz
преди 9 години
Да припомня, че до последно румънската страна се бореше моста да е колкото се може по на изток.Иначе е добре че има такъв поток, въпросът е какво ще правим с пътя до моста.Говоря за участъка Монтана - Видин но онзи равнинния през селата а не през Димово.А там как е разкопано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
На всеки 50-100 километра по гараницата на България би трябвало да има мост или сухопътна граница за да имаме нормални икономически отношения със света. Да не говорим, че с всяка съседна държава би трябвало да имаме поне една магистрална връзка! В момента тези връзки се равняват на 0 :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
mathematician
преди 9 години
На много крадливите политици обикновено им спират парите от ЕС.Така че парите са на ЕС, но заслугата нека да я поделим по равно между ЕС и ББ. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
ivanrog
преди 9 години
Всъщност, ако трябва да сме точни, ако не беше ЕС, нямаше да има мост! Разговори за този мост се водят от много години(много преди 2000), но румънците няма интерес, сега имаше натиск от ЕС, за да се случи, освен това и беше финансиран от ЕС, така, че преписването,му на някой нашенски политик е нелепо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
alexx
преди 9 години
По-точно е да се каже, ако ББ не беше подписал анекс за 50 млн, нямаше да има мост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
dikobraz
преди 9 години
Заради кой стана факт. Кажете си.Този мост е в проект от 2000 г.Крадлив дедо гледаше само да си прибере своето а и чуждото.След това тройната ламя гледаше да избута само до края на мандата.Ако не беше .. мост ама друг път.И сега Миков ще се плюнчи горд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още