IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР изиска финансовите отчети на ВЕИ производители

От ВЕИ сектора възразиха срещу предложението за намаляване на цените на енергията от вятър и слънце

12:57 | 16.06.14 г. 8
ДКЕВР изиска финансовите отчети на ВЕИ производители

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изискала финансовите отчети за дейността на вятърни и соларни паркове. Писма с искания за предоставяне на документацията вече се изпращат на производителите, като целта е да се провери дейността на представителите на сектора. Това стана ясно от думите на председателя на комисията Боян Боев по време на общественото обсъждане на преференциалните цени за изкупуване на енергията от възобновяеми източници.

По време на изслушването днес представителите на ВЕИ сектора се обявиха против проекта на решение, изготвено от работната група към регулатора. Според него се искат с около 20% по-ниски цени на електроенергията, изкупувана от ветроенергийни централи, и с между 50 до около 60 на сто по-ниски цени на енергията от фотоволтаични централи.

Антон Желев от Българската соларна асоциация посочи, че по закон няма предвидена "непреференциална" цена за достъп на соларни паркове към мрежата. "Ние работим с регулирани, не с преференциални цени", категоричен беше той. Според новия доклад от 1 юли цените от ВЕИ сектора ще станат по-ниски от тези на енергийния микс, включително и на въглищните централи, което е прецедент в Европа, заявиха от асоциацията.

"Цените се определят във въздуха", коментира и Малинка Николова от асоциацията. Тя посочи, че при определянето на преференциалните цени са взети предвид нови мита (в размер на 12,5%, определен от ЕК), както и различни такси, въведени за модулите, а при експлоатационните разходи не са включени всички компоненти.

Председателят на енергийния регулатор покани представители на асоциацията на работна среща за изясняване на опасенията в сряда (18 юни).

От Българската фотоволтаична асоциация (БФА) изтъкнаха процедурни нарушения при определяне на изкупните цени. От ДКЕВР пък посочиха, че са спазени всички законови изисквания.

Решението е икономически необосновано и дискриминира производителите на енергия от фотоволтаични и вятърни паркове, заяви Меглена Русинова, председател на БФА. При посочените цени възвръщаемостта на разходите само за инвестиционните разходи, без такси, без цената на финансовия ресурс, който ще се ползва за инвестицията, ще бъде от 15 до над 20 години, в зависимост от мощностите. Това означава, че проектите ще станат неатрактивни за инвеститорите, допълни тя.

Председателят на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация Кенет Лефковиц посочи от своя страна, че в доклада на работната група са предвидени 7% възвръщаемост на капитала за вятърните паркове. Той припомни, че решение на Върховния административен съд (ВАС) от юли 2013 година определя, че такъв размер на възвръщаемост е необосновано ниско. "Имайте предвид, че съдът вече отхвърли веднъж такъв процент на възвръщаемост", допълни той.

Лефковиц посочи и че работните часове за вятърните централи не са съобразени с методиката за цената на електричеството от 1 юли. В решението е предвидено намаляване на изкупуването на енергията от ВЕИ с 50% от новия регулаторен период (1 юли 2014 година - 30 юни 2015 година).

Председателят на комисията Боян Боев уточни, че цените на енергията във ВЕИ сектора ще бъдат определени на закрито заседание на 1 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 18 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
това явно съм го изтървал-я дай да видя линк, моля теОсвен това, нека го поставя по друг начин-след 15 год цуцане, най-накрая да ти сложат 20% данък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 2
lanski
преди 9 години
след 2 години да ти я смъкнат наполовина , това гарантиране ли е според теб:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 3
Repoman
преди 9 години
Най си е добре да имаш слънчева централа. Слагаш един ред истински клетки, назад на останалите слагаш отпечатани картинки, дето изглеждат по същия начин. Евтино. Отделно, и през нощта ще продаваш ток от тази централа, е разбира се тока ще идва по кабел от енергото, ама на по-ниска цена. Колко му е да го пишеш от централата и да го върнеш на двойна цена. Чиста печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 1
kefal
преди 9 години
Те по-добре да вземат да засичат и да не позволяват ВЕИ-тата да продават повече ток отколкото е потенциала на централите им. Да се сложи някаква разумна граница, да речем всяко ВЕИ да може да продава ток до количество не повече от 2 пъти максималния потенциал на централата. А не като сега да има масово централи произвеждащи/продаващи с по 5-6 пъти повече ток от колкото централата им би произвела при идеални условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
дефинирай "рискувай", моля те:) Щото аз не виждам риск, ако държавата гарантира цените:) Нещо като да си фермер в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 9
lanski
преди 9 години
Бате Пешо , ако ти вземат 50% от заплатата , защото са сметнали че ти е голяма, тогава какво ще говориш. Ти някога рискувал ли си 1 лев , за да даваш оценки, явно и ти си от тия дето все някой им е длъжен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 9 години
Лакомията на тия е пословична.И наглостта.Да излизат на пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
"Ние работим с регулирани, не с преференциални цени"Работите с регулирани преференциални цени, които всички потребители ви плащаме през микса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още