IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми се канят да не плащат такса „Смет“ на базата на данъчна оценка на имота

БСК се обяви против законопроект на ГЕРБ, който отлага смяната на формулата за местния данък за 2016 г.

15:03 | 19.06.14 г. 1
Фирми се канят да не плащат такса „Смет“ на базата на данъчна оценка на имота

Законопроект, който предлага новата методика за заплащане на такса „Смет“ да се въведе от 2016 г., вместо от 2015 г., предизвика недоволството на Българската стопанска камара (БСК).

Според Закона за местните данъци и такси догодина общините трябва да спрат да събират налога въз основа на данъчната оценка на имота, тъй като тя не отразява изхвърляното количество боклук от фирма или домакинство. Към момента обаче новата методика не е готова. Предложени са три варианта за основа, но всичко е на етап проект, който се обсъжда от работна група.

Камарата предлага от години таксата да се плаща на базата на изхвърляния боклук, а не според данъчната оценка на имота.

Сега проектът, внесен на 11 юни от депутатите Димитър Главчев, Менда Стоянова, Евгени Стоев и Диана Йорданова, се определя като признак на „политическа немощ в поредния опит на някои народни представители да се поставят на колене съвестните данъкоплатци“.

„Декларираме, че в случай, че Народното събрание приеме този законопроект, ще обявим национален протест срещу поредното отлагане на въвеждането на законовия и справедлив принцип „замърсителят плаща“ при определянето на таксата", се казва в позиция на бизнес организацията.

"Като отговорни предприемачи, ние заставаме зад позицията, че ще заплащаме дължимия размер на такса „битови отпадъци“ за 2015 г. единствено, когато този размер е определен в съответствие със закона на база генерираното количество битов отпадък“, пише в позицията.

Българската стопанска камара гарантира, че ще предостави правна помощ на всяко предприятие, което оспорва решенията на общинските съвети за определянето на таксата „битови отпадъци“ за 2015 г., когато те противоречат на принципа „замърсителят плаща“ и предвиждат основата за определяне на таксата да е различна от генерираните количества.

Според БСК отлагането на промените ще доведе до пореден отлив на инвестиции, увеличаване на разходите за събиране и депониране на отпадъци, както и до задълбочаване на проблемите с разделното събиране и рециклирането на отпадъци, т.е. до потенциален риск от европейски санкции.

„Публична тайна е, че общините имат финансови интереси да задържат досегашния режим за определяне на таксата смет, защото отклоняват средства за неприсъщи дейности“, се казва още в позицията.

Според представители на местната власт е разумно промените да се отложат, тъй като не е правен анализ за ефектите и се очаква такса „Смет“ да поскъпне за бита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 9 години
Болшевишко-милиционерската *** и папляч от Столична община ще направят така, че хората да излязат на палатки.Значи, според даскалския милиционер-комунизъм от ул. Московска, ако един човещ живее сам в двустаен апартамент в скъп квъртал той ще цапа повече откомкото 10 човека набутани като сардели в някаква разпадаща се панелкаЕто ,това е милиционерски болшевизъм в действиеЧестито!!!!!!!Впрочем целта е пределно ясно - малобройните семейства в скъпи жилища да си продават имотите за да може мафията от Московска 5 да ги изкупи на безценицаДа живее гербаджийско-милиционерската мисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още