IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Костов: БНБ и правителството могат да спасят КТБ

Влизането на ББР и Фонда за гарантиране на влоговете са най-чистият и лесен начин за решаване на кризата, смята бившият премиер

23:11 | 22.06.14 г. 20
Иван Костов: БНБ и правителството могат да спасят КТБ

Българската народна банка (БНБ) и правителството имат огромни възможности, с които да не допуснат фалита на Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол България. Такова мнение изрази бившият премиер на България Иван Костов в предаването Boom&Bust на телевизия Bulgaria On Air.

Действията по поставяне на КТБ под специален надзор и влизането на Фонда за гарантиране на влоговете и Българската банка за развитие като акционери в банката са най-чистият и лесен начин за разрешаване на възникналата криза, категоричен е Костов

Сегашната ситуация е много по-различна от кризата през 1996-1997 година, смята той.

Според него тогава държавата не е разполагала с никакви средства и е трябвало да остави 14 банки да фалират. Сега обаче проблемите са следствие на политическа, а не икономическа криза, а държавата има достатъчно ресурси, обясни бившият премиер.

Иван Костов посочи, че прокуратурата разстройва доверието в Българска народна банка. Институцията е била третирана по абсурден начин от прокуратурата, категоричен е икономистът.

„Повдигането на обвинения срещу подуправител на БНБ е абсурдно, това не се случва никъде в света”, посочи Костов.

Разследванията на дейността на БНБ трябва се правят с вътрешни комисии, далеч от вниманието на обществото и медиите. Причината е, че когато се действа по начина, който виждаме през последната седмица, имаме нападение срещу финансовата система на страната, обясни той.

Заради дефлационните процеси няма да е възможно България да постигне 2,1% ръст на икономиката на България, категоричен е Иван Костов. България има проблеми с привличането на инвестиции, заради лошото време няма да се изпълнят и очакванията за селското стопанство и туризма, смята бившият премиер.

Костов посочи и проблема със събираемостта на приходите в държавния бюджет. Според него е силно необходима актуализация на бюджета, за да не се стигне до драматично съкращение на разходите през есента.

Правителството трябва да поеме много тежък ход към актуализация на бюджета, но в ситуация на липса на доверие в способността му да управлява страната, обясни Костов.

Как Иван Костов очаква да се случи актуализацията на бюджета и каква е ролята на опозицията в Народното събрание? Откъде идват атаките срещу банковата система и как трябваше да действа БНБ? Какво смята Иван Костов за реиндустриализацията – вижте в откъса от Boom&Bust.



Всичко по темата Корпоративна търговска банка може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
ЛИчно аз имам клиенти със сметки там, които не могат да ми платят и то не защото не искат. От тук нататък ще си избирам клиентите по банкови сметки явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
kony
преди 9 години
В момента е спряно плащането по кредитните и дебитни карти на КТБ, блокирани са заплатите на хората от МБАЛ Св.Марина и Воено-морска болница във Варна, а и на много други места. Сметките и кредитите трябва да се плащат - ако до няколко дни проблема не се реши, не ни мърдат нови протести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Време е банковото дело да започне да се гради на нещо по-реално. Защото е доказано, че който вярва на едно голо доверие, си остава оголен до шушка. Както е принципа с цялата банкова система. Това е най-важната система в капитализъмъ пък се крепи само на доверие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
ivancholak
преди 9 години
Банките се градят на доверие и на добро управление на финансовите ресурси. Това че си раздават пари на свързани фирми и си затварят очите едва ли ще го причислим към доверите. И какво предлагате: давайте да крепим банките да си крадата за да запазим "доверието". Ами аз пък ще кажа че повече от 5 банки не ни тряабват на малката ни държава. А то какво стана: някой откраднал пари и хоп направил си банка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 4
qnidopi
преди 9 години
Какви пари на данъкоплатците те гонят? Фонда за гарантиране на влоговете не се попълва от данъкоплатците. А банката за развитие ако вкара някакви пари има с какво да си удовлетвори инвестицията, стига да иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
"Мислех че в Европа няма да работи повече тази грозна практика. "------------Красиви приказки, но замислял ли си се до колко имат връзка с реалността? Всичко е такава "кула от карти", че само с такива "грозни практики" може да бъде крепено! Алтернативата е хаос, който не е сигурно, че ще ни стигне въображение да си го представим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 13
Mesoiadess
преди 9 години
Нали банки нямаше да бъдат спасявани с пари на данъкоплатците !!!!!!!!???Не видях да горят нито кредиторите на банката , нито негарантирани депозити .Акционерите също останаха на някаква позиция.Мислех че в Европа няма да работи повече тази грозна практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
"Банка и държава" имах предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Банка се държава се държат на доверието на вложителите и гражданите. Най-важното от което ще зависи и развитието на целия сектор, е как ще подходи новото управление на банката към длъжниците й !? Тези, които в действителност предизвикаха кризата като спряха да плащат. Ще има ли чадър на БНБ и правителството върху длъжниците, или ще бъдат предприети действия за събиране на кредитите. Това ще е най-важния знак, който ще повлече всичко останало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
"А защо да не фалира??? Като не е управлявана както трябва нека да си фалира. Аз като свърша парите, кой ми влива ликвидност, а ме оставят на кучетата. Мамка ви продажна/... "Проблемът беше не в добро/лошо управление на банката, а в злоумишлената атака срещу нея по всички фронтове: прокуратура, медии, притихнали (притиснати) регулатори - БНБ и КФН, мълчаливо правителство, че и изтеглени вложения на държавни предприятия. Това по същество си е атака не само срещу определена банка, а и срещу банковата система като цяло. Банковото дело се гради изключително на доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още