IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще измести ли CFA популярността на МВА?

Към края на 2013 г. 108 888 души са сертифицирани финансови анализатори, като една трета от тях са от страни извън САЩ

11:40 | 13.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще измести ли CFA популярността на МВА?

Този месец хиляди хора по света ще пристъпят в най-различни тестови центрове, за да преживеят една и съща агония – изпитите за придобиване на CFA, ниво I, II и III, пише Financial Times. Историята разкрива, че е много вероятно повече от половината да се провалят на даден етап от своя опит.

Някои спорят, че студентите, които преминат през всички три нива и спечелят правото да поставят трите букви CFA пред имената си и привилегията да бъдат наричани chartered financial analyst (сертифициран финансов анализатор), имат предимство пред студентите, притежаващи МВА (Master of Business Administration).

„Считам, че скоро може да имаме пресечна точка. Мисля, че CFA във финансовата индустрия скоро ще засенчи МВА“, коментира професорът по финанси и декан на следдипломното обучение в Lancaster University Management School Марк Шакълтън.

В Lancaster били толкова впечатлени от тази тенденция, че дори наскоро са въвели специална магистърска програма, насочена към подготовката на студенти за придобиване на CFA второ ниво.

Курсът на магистърската програма по финансов анализ е едногодишен, като се приемат само 30 студенти на година - с отличен успех по количествени дисциплини или с минимум 650 точки от GMAT.

Дори и преминавайки през подобна програма, не всеки студенти отива на изпит. В световен мащаб една четвърт от тези, които се записват за подготовка за придобиване на CFA, не се явяват на изпита, коментира Нитин Мехта, управляващ директор на CFA Institute за региона на Европа, Близкия изток и Африка.

Той споделя, че програмата е много трудна и поради тази причина мнозина не се чувстват подготвени. „Само един от пет души, започнали квалификационния процес, се сдобива с CFA”, добавя той.

Опитът на малцината, които преминат и през трите нива, контрастира с този на преминалите през МВА програми. Въпреки че може и да бъде трудно да се влезе в желана МВА програма, то веднъж приети, студентите могат да бъдат уверени, че ще я завършат.

CFA квалификациите са стимулирани от растящия брой притежатели. През 2003 г. те са били 50 647, голяма част от които са били от САЩ. Към края на 2013 г. цифрата е нараснала повече от два пъти – до 108 888 души. Повече от една трета от тях са от страни, различни от САЩ.

Броят на специалистите е достатъчно голям, за да може квалификационната степен да добие популярност, но и същевременно малък, за да остане специална. За сравнение – повече от 1 млн. души по света притежават МВА.

Твърди се, че МВА имат предимство, когато става дума за нетуъркинг. От CFA Institute са на мнение, че CFA също може да предостави ценна алтернатива.

Въпреки че учебният процес на всички три нива е самостоятелен, то след придобиване на CFA даденият човек може да се присъедини към института. CFA Institute е глобална организация, която дава достъп до продължаващо професионално образование и възможности за индивидуална работа чрез множеството събития, които организира през цялата година. Дори и с по-ниско ниво кандидатите могат да потърсят работа чрез института.

Между 10 и 15 на сто от учебната програма по CFA е фокусирана върху етиката, а кандидатите трябва да избират одобрени посоки за действия в сложни сценарии.

Разбира се, всичко си има цена. Всеки етап от процеса по придобиване на квалификационна степен CFA струва около 1 000 долара. Налице е обстоятелството, че въпреки стотиците часове на обучение, препоръчвани за всяко ниво, всеки ще може да учи, докато работи. От друга страна MBA програмите често изискват от една до две години плътно учене и струват стотици хиляди.

В края на краищата обучаващите предполагат, че изборът трябва да се свежда до собствените планове и в зависимост от това на какъв етап в кариерата сте. Все пак не е изключена възможността за притежаване и на двете степени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
vallman
преди 9 години
"Този месец хиляди хора по света ще пристъпят в най-различни тестови центрове, за да преживеят една и съща агонияТой изпита мина беше на 07.06...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още