IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Русенова: ДКЕВР печели време и отлага съобщението за поскъпване на тока

Непазарно определяне на цената на тока години наред води до големи некомпенсирани разходи в НЕК, обясни председателят на БФА

14:36 | 26.06.14 г. 4
М. Русенова: ДКЕВР печели време и отлага съобщението за поскъпване на тока

Подадената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) жалба в Европейската комисия, касаеща прекомерната помощ за ВЕИ сектора, е "смехотворна" и представлява по-скоро „палиативна и паническа мярка“, чрез която Комисията да не изпълни задължението си да определи цена на електроенергията, която да отговаря на нейната себестойност. Това коментира пред журналисти председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Меглена Русенова.

"ДКЕВР не е прецизирала своите аргументи и считаме, че те не са обосновани и се ползва време, в което регулаторът да отложи съобщението към българските граждани за това, че заради лошата си и незаконна работа през годините е задължил НЕК дотолкова, че създава условия за рязко повишение на цената на тока", заяви тя.

През последните години Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е определяла цената на електричеството под неговата себестойност, коментира още Русенова. Тя се позова на данните, изнесени малко по-рано от регулатора, според които Националната електрическа компания (НЕК) има некомпенсирани през годините разходи в размер на 1,5 млрд. лева.

"Такова признание от държавен регулатор в която и да е държава от ЕС се наказва с най-тежки последици", допълни тя и посочи, че това може да бъде тежък удар за България.

Мерките за ограничаване на количеството изкупувана енергия от възобновяеми източници не са съгласувани със сектора. "Намалението с 50% на изкупуваната енергия ще обрече над 4 млрд. лева кредити на производителите от вятърни и фотоволтаични централи да станат лоши кредити в българската банкова система", коментира още Русенова.

Тя обаче допълни, че се надява правителството и президентът да наложат мораториум върху решенията в енергетиката, докато не бъдат изпълнени препоръките от докладите на ЕК и Световната банка за оздравяване на енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Г. Първанов - Гергов - Цацаров - Цветанов... масонски афери и прикриване на престъпленияhttps://***.bivol.bg/gergov-lozha-plovdiv.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
ПИЧ
преди 9 години
Тия фото волтаици и вятърните мелници, направиха голяма поразия.Както и на други места сме казвали, това беше една узаконена кражба от народа.Да подпишеш договори с които да изкупуваш огромни количества по цени от 80 стотинки до 60 стотинки, след като продаваш на 15 стотинки на крайния потребител.Това можеш да си го позволиш за нищожен обем енергия на пазара.Ще дам сравнение - една банка може да даде и 100% лихва, но за няколко човека с малки влогове, но не може за 20% от обема на депозитите.Жестока кражба направиха тия хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Нека ми прости г-жа Русенова но, може би, тя ще поиска и потребителите да се пооткажат от мерките за енергийна ефективност, за да изкупуват повече слънчасала енергия и да пълним гушките на алчни, увлекли се без мярка, "фотосоларни фЕнове" ? А къде гледаха същите тези фенове, като планираха и осъществяваха такива огромни инвестиции? Нима не знаеха, че пазарът е изчерпан откъм покупателна сособност? Интересни хора: Тръгват с рогата напред в сфера, в която и без това, конкуренти - с лопата да ги ринеш а, после, видите ли, този ги притискал, онзи не давал. Абе умен човек ще прецени, първо, дали има кой да купува, не само дали има пуснати кабели, а тези тук...Мен ми се струва, ГГЗ - *** Глава затрива - а вас - вас не ви знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 9 години
Тая май плаче за много як бой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още