IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas ще плати почти 9 млрд. долара на САЩ

Рекордната глоба е предупредителен знак и за други европейски банки, които се разследват

10:17 | 01.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
BNP Paribas ще плати почти 9 млрд. долара на САЩ

Най-голямата френска банка BNP Paribas ще плати рекордна глоба в САЩ в размер на 8,83 милиарда долара заради нарушаване на американските санкции. След седмици на преговори с властите европейската банка призна в понеделник, че е извършила съответните престъпления и прие сумата. В замяна BNP ще може да спаси лиценза си за банкиране в САЩ и да продължи да осъществява доходоносни сделки на американския пазар, предава DPA.

Това е най-високата налагана глоба за европейска банка заради нарушаване на американските санкции. Американските власти обвиняват BNP, че при някои сделки са нарушили американски санкции срещу Судан, Иран и Куба. 

Френското правителство е реагирало с облекчение на присъдата на BNP Paribas. Финансовият министър Мишел Сапен заяви в понеделник вечер в Париж, че споразумението позволява на най-голямата френска банка да продължи да съществува.

BNP ще продължи да бъде в състояние „да финансира икономическите дейности във Франция по задоволителен начин", каза Сапен. В същото време процесът подчертавал, че е необходимо еврото да се укрепи като международна валута, заяви социалистът.

За други европейски банки, като германските Commerzbank и Deutsche Bank, които също от известно време са разследвани от американските власти заради предполагаеми нарушения на санкциите, решението не е добър знак. Германските банки не съобщават какви резерви са заделили за подобни случаи. Според оценка на анализаторите на Credit Suisse само Deutsche Bank би трябвало да очаква глоба от най-малко 300 млн. евро.

Срещу редица банки вече бяха наложени санкции, включително срещу британската Standard Chartered. Американските власти наложиха сериозни глоби и в рамките на скандала с манипулациите на лихвените проценти и данъчния спор със швейцарски банки.

Някои от най-сериозните глоби, наложени от американските власти:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Ако целта на щатите е да наострят срещу себе си всичко де що мърда по планетата, до последната африканска землянка, мисля че с действията си са на прав път, нещо повече проявяват завиден талант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Франсетата все се включват в санкциите, ама ако може техното да си върви. Ето сега с Русия, да има санкции ама те да си доставят военните кораби че били за много пари. Да ама Обамата им... мамата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още