IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът на BMW в Мексико ще произвежда по 150 хил. коли на година

Очаква се инвестицията да бъде за над 1 млрд. евро

17:25 | 01.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работник сглобява новото X4 в единственото към момента предприятие на BMW в Северна Америка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работник сглобява новото X4 в единственото към момента предприятие на BMW в Северна Америка. Снимка: Ройтерс

Новият завод на германския производител BMW в Мексико ще произвежда по 150 000 коли на година, съобщава Ройтерс, като цитира свои източници.

Строежът на завода все още не потвърден официално от BMW. Базираната в Мюнхен компания съобщи единствено, че на 3-ти юли ще направи изявление в Мексико. 

Представител на правителство на Мексико обаче е заявил пред местни медии, че новият завод на BMW ще налее в страната най-малко 1 млрд. евро. Той дори е уточнил, че заводът ще бъде позициониран или северно от Мексико Сити в щата Идалго, или в щата Сан Луис Потоси, разположен в централната част на страната.
 
Капацитет от 150 000 автомобила годишно се счита в автомобилната индустрия за минимален размер, с който една фабрика може да работи рентабилно.

За предприятието на BMW в Мексико се заговори още преди година, когато Automotive News съобщи, че компанията планира да изгради в страната ново съоръжение, в което да произвежда моделите си с предно предаване. През май тази година германският икономически всекидневник Handelsblatt писа, че заводът може да произвежда и най-популярния и продаван модел на BMW - 3-series.

С производството в Мексико, където разходите за труд са по-ниски, отколкото в Европа, компанията би могла да увеличи относително ниския марж на печалбата си при компактните модели. С подобно решение се спестяват и някои такси, свързани с различните валути и митата.
 
С нов завод в Мексико BMW може да снабдява и американския пазар, където търсенето на скъпи седани и спортни автомобили е високо, както и обещаващите пазари на Южна Америка. В допълнение групата хеджира производството в доларовата зона срещу колебанията на валутните курсове.
 
Много конкуренти също планират производство в Мексико или вече имат фабрики тук. Само преди дни решение за строеж на завод в Мексико обявиха и компаниите Daimler и Renault-Nissan. В съвместното им предприятие в Агуаскалиентес ще бъдат инвестирани около 1 млрд. евро.

Един от основните конкуренти на BMW  - германската Audi, също строи завод в страната. Той е позициониран в Сан Хосе Чиапа и трябва да бъде готов през 2016 година. Капацитетът на предприятието ще бъде 150 000 коли на година.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
hex
преди 9 години
И Мазда тоже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още