IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните съдебни изпълнители се обявиха против законодателни промени

Измененията в законодателството ще намалят ефективността и бързината на производството, обясняват съдебните изпълнители

12:33 | 09.07.14 г. 1
Частните съдебни изпълнители се обявиха против законодателни промени

Готвят се законодателни промени в областта на частното съдебно производство, които могат да застрашат нормалното протичане на изпълнителния процес, се казва в позиция на Камарата на частните съдебни изпълнители, изпратена до медиите.

Организацията визира предложението за промяна в Тарифите за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, която предвижда отпадане на такса, ако длъжниците погасят задълженията си в предвидения от закона 14-дневен срок.

Опасенията обаче са, че тази промяна ще доведе до много сериозни последици, защото докато тече срокът от 14 дни за доброволно погасяване, съдебните изпълнители няма да могат да налагат запори и възбрани. Срокът е достатъчен длъжниците да прехвърлят имуществото си и исканията на кредиторите да не могат да бъдат удовлетворени. Така и решенията на съда ще остават само „на хартия“, допълват от организацията.

Според съдебните изпълнители облекчението за длъжниците ще бъде минимално, но от друга страна, то ще застраши ефективността и бързината на изпълнителния процес. 

„Единствените, които биха имали интерес от тази промяна са не хората в затруднение, а лица и структури, които имат средства да платят дълговете си, но не го правят своевременно, а чак когато ги осъдят и се стигне до намесата на частните съдебни изпълнители“, посочват от организацията.

Промените дават възможност недобросъвестните длъжници да плащат едва след като бъде образувано допълнително дело, което не е в интерес на гражданите, бизнеса и финансовата система, предупреждават частните съдебни изпълнители.

В своята позиция от организацията призовават да бъдат обсъдени всички възможни последици от промяната и да се потърсят работещи решения.

Един от мотивите за предлаганите изменения в законодателството е желанието за уеднаквяване на условията на частните и държавните съдебни изпълнители. От камарата обаче посочват, че до 2008 година и частните, и държавните изпълнители са работели при едни и същи тарифи. Тогава е била направена законодателна промяна и въпросната такса е отпаднала за държавните служители в опит за "изкуствено завишаване на събираемостта на държавните изпълнители", обясняват още частните изпълнители. 

Те припомнят още, че Световната банка е оценила реформата в съдебното изпълнение у нас като една от 10-те най-успешни реформи в света през 2006 г. През 2013 г. частните съдебни изпълнители са възстановили в икономиката 1,2 млрд. лева и около 200 млн. лева в държавния бюджет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
То остава и да не реват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още