IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджмънтът на БДЖ може да е международен

Управляващите очакват оферта от консултантската „Дойче Бан Интернешънъл” тази или следващата седмица, съобщи транспортният министър

15:24 | 16.07.14 г. 2
Мениджмънтът на БДЖ може да е международен

Мениджмънтът в БДЖ може да е международен, ако управляващите се разберат за условията и цената с компанията за консултантски и инженерингови услуги в транспорта „Дойче Бан Интернешънъл”.

Очакваме оферта тази или следващата седмица, след което ще влезем в преговори, съобщи транспортният министър Данаил Папазов пред журналисти в Министерския съвет. По думите му следващото правителство би могло да продължи тази инициатива.

Среща, на която са били обсъдени възможностите за сътрудничество с представители на компанията, се проведе вчера в МС при премиера Пламен Орешарски.

Акцент в разговора е бил поставен върху преструктурирането и оздравяването на „Холдинг БДЖ” през призмата на опита и добрите практики на „Дойче Бан Интернешънъл” в мениджмънта на железопътните товарни и пътнически превози, съобщиха от правителствената пресслужба след нея. „Имаме нужда от практични решения, които да променят визията за развитие на дружеството, а не от консултантски проекти, които да стоят добре по лавиците”, е заявил министър-председателят.

Днес Папазов уточни, че управляващите предлагат да се направи цялостен анализ на дейността на БДЖ и да се види дали не може да бъде направен международен мениджмънт на компанията.

Според него е необходим поглед от професионалисти отстрани, които са направили такова преструктуриране на дружества в няколко държави и то успешно. Досега, по думите му, анализи са правени само от финансови институции като Световната банка например.

„Искаме „Дойче Бан“ да се включат в преговорите с кредиторите, след като имат реалната картина, много могат да ни помогнат и в преговорите с кредиторите“, обясни министърът.

Папазов съобщи, че ако и двете страни виждат възможности за сътрудничество и се разберат за цената, в БДЖ може да има дублиращ мениджмънт или той изцяло да бъде поет от „Дойче Бан“.

По думите му досега всички правителства са се съобразявали с препоръките на международните консултанти, но желаната промяна в БДЖ не се е случила. Според него причината за това е, че в основната си част препоръките са свързани единствено с финансовото оздравяване на дружеството, а не с коренна промяна в управлението му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
БДЖ е пътник, за който връщането му към живота означава стабилизиране и приватизиране. Изкуствено се наливат пари в дружество, което е силно нерентабилно в момента. Това се отнася и за други подобни държавни дружества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
SA
преди 9 години
С други думи: Признаваме, че сме некадърни!За да се оправи, БДЖ трябва да направи следното:1. Да постави интересите на клиентите си (тия, които плащат) пред своите2. Да спре кражбите3. Да подобри поддръжката на локомотиви и вагони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още