IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК с призив да не бъдат ангажирани публични средства за спасяването на КТБ

Работодателската организация предлага план, в който да участват заинтересованите вложители, които са и кредитори на банката

21:08 | 16.07.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БСК с призив да не бъдат ангажирани публични средства за спасяването на КТБ

Българска стопанска камара (БСК) призовава компетентните държавни органи да предприемат промени в действащите закони, които като цяло да гарантират, че няма да бъдат ангажират публични средства за решаване на евентуални ликвидни проблеми на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Освен това БСК няма да приеме решение по отношение на КТБ, „взето в условията на пълна мъгла и без участието на заинтересованите вложители, които са и кредитори на банката“.

Липсата на достоверна информация за състоянието на финансовата институция не е в интерес на обществото и със сигурност ще доведе до грешни решения с непоправими последствия за част от вложителите. Това се посочва в становището на членовете на Управителния съвет на работодателската организация, разпратено до медиите.

„Политическата класа в България още веднъж убедително доказа, че умее да създава кризи. Не сме изненадани от факта, че дни наред политиците не предложиха и не обсъдиха нито едно смислено и работещо предложение за ликвидация на причините и за справяне с последствията от кризата с Корпоративна търговска банка. И че вместо да защитят интересите на общините, болниците, театрите, училищата, университетите, компаниите и останалите юридически лица, вложители в КТБ, те се занимават с преразпределение на активите на тази банка“, гласи официалното становище на БСК.

Според УС на БСК всички органи на държавата, имащи компетенции при изясняване на фактическото състояние на КТБ и приемане на решения в защита на банковата система и нейните клиенти, трябва да отговорят на очакванията на обществото.

Според организацията за целта трябва да бъдат извършени следните промени в действащите закони, които да гарантират, че:

„Първо, цялата информация за състоянието на КТБ ще бъде предоставена на всички кредитори на банката на общо събрание, свикано от квесторите в най-кратък срок.

Второ, частният „Фонд за гарантиране на вложенията на гражданите“ ще се използва само в съответствие с неговите цели и при стриктен контрол на банките вложители в него.

Трето, всички търговски банки в страната ще предложат на клиентите на КТБ договори за цесия на вземанията им от проблемната банка в размер на левовата равностойност до 100 хил. евро. Те ще открият депозит на името на съответния клиент и така ще се превърнат в кредитор на КТБ, като вземанията им ще бъдат гарантирани от Фонда.

Четвърто, кредиторите, в които задължително трябва да бъдат включени банките по т.3 и акционерите на КТБ, да имат правото да възложат на екип, избран от общото събрание на кредиторите, да разработи оздравителен план и да насрочи следващото общо събрание за неговото разглеждане и приемане.

Пето, приетият оздравителен план ще е задължителен за всички кредитори. Този план, както и всички други планове не могат да ангажират публични средства за решаване на евентуални ликвидни проблеми на КТБ.“

УС на БСК апелира „всички държавни органи да не си позволяват да изземват права на суверена и да решават съдбата на КТБ вместо заинтересованите кредитори на банката“.

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
" да предприемат промени в действащите закони, които като цяло да гарантират, че няма да бъдат ангажират публични средства " EFSF или МВФ - по избор , може и двете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Към нищо не се преминава. В момента се изчаква и се нагнетява напрежение и се създава истерия предизборно. Много изписах вече каква е всъщност целта на цялото упражнение. Искрено се надявам да не са до там дебелооки, да решат да чака следващия парламент, с надежда той да е по-благосклонен към безумните им законови поправки. По закон имат право и тогава отиваме на коледа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Всъщност, всичко, което наблюдаваме в момента е можеби само една пушилка. Всичко това се случва, защото Иван Искров ни замери с една дата 21 юли, която никой не го караше да обявява и не беше длъжен по закон да казва нито кога нито дали ще отвори банката.Наложен е специален надзор до 21 септември, трябваше да се каже че до 21 сепрември ще се оцени състоянието на банката и ще се реши какво да се прави. Да се обясни на хората какви са вариантите - или да отвори или да фалира и да се покрият от фонда влоговете и да се прекрати дискусията. Сега хората щяха да са спокойни вместо да се изпада в тази истерия, а състоянието на банката да се оцени там със или без документи И СЛЕД ТОВА да се действа както е по законОбаче е важно да се създава истерия щото идат избори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Това трябваше да е плана на БНБ. КТБ не е първата проблемна банка в Европа. Никъде и никой обаче не обявяваше първо, че съответната банката е "фалирала" и после да се проверява състоянието и. Никой и никъде не отказваше рекапитализация и предложения за оздравителен план. Тука де факто направо се премина към затваряне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ето го и Данев, вече съм спокоен. Абе кво всички ми разсъждават тва да се направи онова да се направи. Ползваме случая да се правим на умни и мъдриВъпроса е един Уважаеми господа от БНБ, квестори и управителиЗАЩО НЕ ПРИЛАГАТЕ ЗАКОНА ЗА КРЕДИТНИТЕ ИНСИИТУЦИИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
Кой им вярва?(на БНБ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
evrodeputat
преди 9 години
Само не разбрах къде е мястото и ролята на БНБ от предлаганите решения от БСК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
olduser
преди 9 години
Това е първото смислено нещо, което се появява от 20 дни насам. Естествено може и да се прецизира - но по принцип може бе се предлага работещо и ефективно решение на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Бих добавил и шесто, депутатите и политиците да декларират имат ли конфликт на интереси в КТБ, преди да вземат каквото и да било отношение. Има закони - за банките, за фалитите.. процедури при проблеми с някоя банка. Все повече нараства усещането, че твърде много политици не желаят тези закони да се спазят не толкова заради държавните и общински сметки в КТБ, а заради личен интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още