IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът „КТБ“ се разследва в три направления

Прокурорите разследват длъжностни престъпления в БНБ, присвояване на средства от служители и престъпления против стопанството

10:48 | 17.07.14 г. 15
Казусът „КТБ“ се разследва в три направления

Прокуратурата разследва делото по случая „Корпоративна търговска банка“ в три направления - длъжностни престъпления на служители от БНБ – Управление „Банков надзор“; длъжностни присвоявания от служители на КТБ по повод подадения на 9 юли сигнал за липса на около 206 милиона лева и престъпления по Глава шеста от НК – „Престъпления против стопанството“, извършени от служители на КТБ във връзка с констатациите на постъпилия на 11 юли одит на банката.

По досъдебното производство, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД, работят общо 10 прокурори и следователи.

Към него са приобщени сигналът на управителя на БНБ за неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми и докладите на одиторите за преглед на активите и пасивите на КТБ, съобщиха от прокуратурата. От институцията обявиха, че периодично ще публикуват информация на сайта си по разследването предвид високия обществен интерес при спазване на банковата и следствената тайна.

От прокуратурата припомнят, че на 16 юни като обвиняем за престъпление по служба е привлечен Цветан Гунев - подуправител на БНБ и ръководител на Управление „Банков надзор“, като му е взета мярка за неотклонение „подписка“. Гунев е обвинен в бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й.

В тази връзка са разпитани множество свидетели, приобщени са два инспекторски доклада за надзорни инспекции от БНБ на дейността на КТБ и са иззети документи от офисите на множество търговски дружества – кредитополучатели.

По сигнала за длъжностни присвоявания е работено по две версии - изнасяне на парите /93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара/ директно от трезора на банката и присвояване на въпросната сума през периода от края на 2011 г. до 20.06.2014 г.

По първата версия квесторите на КТБ са сигнализирали за това БНБ на 8 юли. Към сигнала е бил приложен протокол-разписка с писмена резолюция „да“ на председателя на УС и изпълнителен директор на КТБ АД Орлин Русев за предоставянето на тези суми на мажоритарния акционер „Бромак“ ЕООД.

Приложена е и декларация от главния касиер Маргарита Петрова, че управителят на „Бромак“ Иван Стойков й е представил въпросния протокол, след което са му били предадени пакетирани в чували посочените по-горе суми. При първоначалните разпити като свидетел, както и при проведената очна ставка със Стойков, Маргарита Петрова поддържа изцяло тази версия.

Прокуратурата обаче е възприела втората версия. От държавното обвинение съобщават, че тя се подкрепя от множество свидетелски показания, заключения на графологични експертизи и данни от информационната система на банката.

Като обвиняеми за това престъпление са привлечени Орлин Русев, Маргарита Петрова, Мария Димова – главен счетоводител и Борислава Тренева – зам.-главен счетоводител.

Установено е, че на 19 юни теглене на пари в брой не е извършено, съставяни са документи с невярно съдържание и неистински документи и са извършвани счетоводни операции с цел прикриване пред квесторите на липса в трезора на КТБ на сумата от близо 206 млн. лв.

Доказателствата сочат, че са налице множество случаи на изпълняване от страна на обвиняемите на нареждания за осигуряване на пари в брой от главна каса. Това е извършвано без разходно-оправдателни документи и без надлежно осчетоводяване. Резултатът от тези действия е натрупването на липсата, а протоколът разписка е бил съставен, за да прикрие пред квесторите липсата на парите в трезора на банката. Тази теза е възприета и от Софийския градски съд.

По третото направление са разпитани длъжностни лица от БНБ, КТБ и кредитополучатели. За да не се възпрепятства одитът, по делото не са били изискани оригиналните кредитни досиета, намиращи се в КТБ, а са приобщавани само копия.

На 14 юли е създаден съвместен екип с Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество от петима инспектори на комисията, трима прокурори и трима следователи. Предмет на проверка ще бъде имуществото на обвиняемите лица за период от 10 години назад.

На всички обвиняеми е наложено ограничение да напускат пределите на страната без разрешение на прокурор.

Всичко по темата КТБ може да следите тук

Още новини за България четете в Dnes.bg
 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 13 rate down comment 1
Tony
преди 9 години
Прокуратурата може да разследва КТБ в хиляди направления, но никога няма да ги разследва в правилното направление! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
kony
преди 9 години
А какво стана с онези 3,5 млрд.лева? Занимават ни с маловажни неща, арестувани са служители /може и да са вършили престъпления,но в никакъв случай не са главните виновни/, пък едрите риби се измъкват. И защо БНБ не подрепи ликвидно КТБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Разписката се проверява. цацата каза че има графологична експертиза и има съмнения за нейната истинност. Дори да е истинска, може да предизвика провекра срещу управителя на БРОМАК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
VBT
преди 9 години
А въпросната разписка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Каква проверка предлагаш да има? Данъчна може. Иначе.. няма данни за извършено престъпление от Бромак ЕООД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
VBT
преди 9 години
Проверка на Бромак ЕООД има ли ако няма защо няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Са, не че нямат право да го направят, ама това е все едно престъпник ( ако допуснем че Гунев наистина е виновен) да се скрие в склад за амуниции, а ти като бате Гойко ( или друг подобен бате) да го думнеш с РПГто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Обиските бяха само подготовка на сцената. Тегленето започна, когато вездесъщата цацаратура влетя в отдел "Банков Надзор" като глиган в стъкларница и ревна на всеослушание че повдига обвинение на Гунев за пропуски в надзора над КТБ ( баш така, не за пропуски или престъпления по служба а баш за КТБ си казаха или поне дадоха МНОООГО ЯСНО да се разбере)Няколко дни след това Костов (когото често цитирам тези дни) каза че никока в никоя държава това не се е случвало, прокуратурата да повдигне обвинение срещу действащ подуправител на централната банка и е недопустимо. Ако има подозрения срещу Гунев, следва да се отстрани временно и да се проведе вътрешно разследване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Така е!А масовото теглене започна заради демонстративните обиски в офисите на Цветан Василев по обвинение че е поръчал убийството на Пеевски. И когато той поиска помощ от БНБ на сцената излезе Иван Искров, дето още от ДСК е на режим Seek&Destroy.Когато КТБ поиска ликвидност, от БНБ и назначиха квестори, а когато това се случи с *** просто им изпратиха самосвали с кеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
E не, те не са затворили заради липсата на 200 милиона, а заради масовото теглене. Тия 200 милиона те се вплетоха като основен мотив при хвърлянето на кал срещу банката и собственика но всъщност са странична линия с минимално отношение към работоспособността на банката. Както каза Костов, това са под 3% и са абсолютно допустима липса :)А и както се разбира прокуратурата НЕ ВОДИ НИКАКВО РАЗСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ :O
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още