IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на развиващите се държави надхвърлиха 3 трлн. долара

Развиващите се страни купуват долари, за да ограничат поскъпването на валутите си

17:53 | 17.07.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Валутните резерви на Индонезия скочиха двойно от 2008 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Валутните резерви на Индонезия скочиха двойно от 2008 г. Снимка: Ройтерс

Развиващите се държави натрупаха толкова много долари чрез интервенции, за да ограничат поскъпването на валутите си, че общите им чуждестранни валутни запаси надхвърлиха 3 трлн. долара за пръв път, предава Bloomberg.

В периода април-юни 12-те развиващи се държави с най-големи валутни резерви (без Китай) добавиха 49 млрд. долара към тях – повече от всяко друго тримесечие от края на септември 2012 г, разкриват данни на агенцията. От валутите на 23 големи развиващите се държави анализаторите предвиждат, че 18 от тях ще поевтинеят до края на годината. Това е сигнал, че стратегията за поддържане на конкурентоспособността на валутните курсове се оказва ефективна.

Bloomberg не включва Поднебесната империя в своя анализ, тъй като само нейните резерви за 3,99 трлн. долара са по-големи от общите запаси на другите държави. По данни на Централната банка на Китай пък само през второто тримесечие на годината резервите на страната са нараснали с 42 млрд. долара.

Освен това по-големите резерви помагат на правителствата да защитават по-добре своите валути от евентуални разпродажби – подобни на тези, които преживяха в средата на 2013 г., когато само за два месеца техните запаси от чужда валута се стопиха с 57 млрд. долара. Има и друго – държавите се презапасяват с долари, докато могат, преди по-високите лихвени проценти в САЩ да понижат доходността, на която се радват активите им.

Възможността за развитите пазари скоро може да се изпари, тъй като те се подготвят за евентуално покачване на лихвените проценти в глобален мащаб и за края на паричните стимули, които осигуряваха подкрепа за активите им. Въпреки че според проучване на Bloomberg първото покачване на лихвите в САЩ може да се случи най-рано през второто тримесечие на 2015 г., тази седмица председателят на Федералния резерв Джанет Йелън каза, че лихвите могат да тръгнат нагоре по-рано от очакванията на инвеститорите.

От началото на годината индонезийската рупия е втората най-добре представяща се валута сред тези на развиващите се пазари, тъй като през първото тримесечие дефицитът по текущата й сметка се сви до 2-годишно дъно. От своя страна индийската рупия заема пета позиция в своеобразната класация на Bloomberg, след като недостигът по текущата й сметка спадна до най-ниското си ниво от 2010 г. насам.

През второто тримесечие южнокорейският вон поскъпна най-много спрямо долара – с 5,2%. Това се случи, след като Централната банка на Южна Корея увеличи оценката си за нивото на излишъка по текущата сметка.

Подобни валутни движения представляват проблем за страните, възстановяващи се от финансова криза, защото те могат да натежат на растежа, превръщайки износа в по-неконкурентен. Ето защо заради продажбата на местна валута и закупуването на щатски долари валутните запаси на развиващите се държави скочиха до рекордни нива.

През юни резервите на Южна Корея нараснаха до историческите 367 млрд. долара на фона на спекулациите, че властите са извършили интервенции, за да ограничат поскъпването на вона. Към 4 юли валутните резерви на Индия достигнаха почти 3-годишен връх от 316 млрд. долара. Тези на Индонезия нараснаха до 108 млрд. долара през юни – повече от два пъти нивата, отчетени в края на 2008 г.

Колумбийските резерви също са рекордни. През юни руските запаси нараснаха за пръв път от осем месеца. Стихващото напрежение в Украйна допринесе за решението на инвеститорите да се върнат към руските активи.

Експертите прогнозират, че тази година аржентинското песо ще поевтинее с 11%, бразилският реал – със 7 на сто, а колумбийското песо – с 3,7%.

Bank of America Corp. препоръча на своите клиенти да продават колумбийската валута, докато най-големият валутен дилър Citigroup Inc. предупреди, че индийската рупия няма да успее да поскъпне.

Миналата седмица анализаторите на Morgan Stanley заявиха, че оценките на валутите на развиващите се пазари стават все по-неатрактивни.

На 10 юли Goldman Sachs Group Inc. предупреди, че валутните курсове са „най-слабото място“ на развиващия се свят заради перспективите пред по-високите лихви в САЩ и доходности по щатските облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
kolojiko
преди 9 години
Абсолютно вярно. Ама явно не го разбират хората защо е така и ти слагат минуси. И забравете и за златото щом почнат да вдигат лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
krasi_mir_g
преди 9 години
Според мен проникването на долара дори в страни, където е бил рядкост показва, че светът още не му се е наситил и той се ползува с по-голямо доверие, отколкото националната валута на съответната страна. Ето защо долара още дълго време ще е световна валута и стойността и ще расте спрямо местните валути, в момента, в който ФЕД започне повишаването на лихвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Излиза, че Великата печатница последните години е печатала за дозарибяване. Тва, доларът, е като пожар в прерията: докато не изгори или поне опари всички, няма да спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
"Развиващите се страни купуват долари, за да ограничат поскъпването на валутите си" Белята има свойството да се самоподдържа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още